LADEN

Typ om te zoeken

Hyperinflatie en de huizenmarkt

Beleggers Nieuws

Hyperinflatie en de huizenmarkt

 

Veel consumenten denken dat het hebben van een huis met hypotheek een slimme zet is in een hyperinflatie situatie. Ik heb het in het verleden daarbij al gehad over het feit dat de overheid en de banken de regels tijdens een crisis gaan veranderen, maar er zijn meer redenen om voorzichtig met een eigen huis te zijn.
Uw loon gaat niet of veel later aangepast worden aan de steeds oplopende inflatie. U komt dus geld te kort. U heeft dan wel een huis, maar niemand wil huizen kopen, dus wat is uw huis daadwerkelijk waard als er geen handel in huizen is?
Het is totaal illiquide vermogen dat u in stenen vastgelegd hebt..
In een (hyper)inflatie periode gaan ook water gas en elektriciteit fors in prijs omhoog. Hoeveel heeft u aan een huis als deze faciliteiten door wanbetaling van uw kant afgesloten worden?
Het hebben van een huis is prachtig als je zelf water en elektriciteit kan opwekken. Als je ook zelf via bijvoorbeeld een houtbrander je huis kan verwarmen. (als je dan ook maar aan hout kunt komen)
Vorig jaar was niet iedereen overtuigd van mijn stap om een groot huis in het buitengebied te kopen. Immers huizenprijzen staan in Nederland onder zware druk.
Waar ik echter naar toe wil, is niet alleen een eigen watervoorziening (is er al), maar ook een duurzame energie oplossing (wordt voorzichtig aan gewerkt) en de mogelijkheid om het huis te verwarmen met alternatieve bronnen, waaronder een houtbrander. Alleen dit laatste deed ik nog niets mee, al heb ik ondertussen al wel een flinke voorraad hout verzameld.
Door bepaalde kosten te kunnen vermijden omdat de investeringen al in de goede tijd gedaan zijn, maak je meer kans de volgende crisis financieel gezond door te komen. Immers heb je dan in feite gratis energie vanuit de eigen duurzame opwekking.
Meer consumenten zouden strategisch moeten nadenken over hun persoonlijke situatie. Hoe meer mensen eigen energie hebben, des te minder dure buitenlandse energie is er nodig. Dat is uiteindelijk ook weer goed voor de economie. Jammer is alleen dat Nederland haar zonnepanelenmarkt verkwanseld heeft. Helaas ontbrak het aan strategisch denken in de poltieke top. Men liet zich door de olielobby sturen. Een gemiste kans die ons duur gaat opbreken.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *