LADEN

Typ om te zoeken

Wat we Ben nooit horen zeggen…

Beleggers Nieuws

Wat we Ben nooit horen zeggen…

 

“Sorry we hadden het verkeerd.”
Ben Bernanke zal het niet toegeven, maar tot zijn afschuw lijkt zijn perfecte systeem niet meer zo perfect te werken. Wat theoretisch zo mooi paste, blijkt in de praktijk niet zo perfect uit te werken. Hoe praten we daar weer een mouw aan?
Het systeem van de FED is gebaseerd op bepaalde uitgangspunten die we “Modern Finance” kunnen noemen. Een systeem van moeilijk te begrijpen algoritmes en een Keyniaanse opzet, naar de economie grootheid Keynes.
In ‘Alchemists of Loss’ van Kevin Dowd en Martin Hutchinson wordt keurig uiteen gezet waarom de financiële bollebozen het zo vreselijk verkeerd hebben. Met al hun intelligentie hebben ze een theoretische wereld via computers geschapen, die ze vervolgens op de echte wereld loslaten.
Het blijkt niet te passen, het is een weg naar een enorme ramp met als uitkomst dat Amerika haar nummer 1 positie veel sneller dan verwacht aan China gaat kwijtraken terwijl ook de dollar in sneltreinvaart minder waard wordt.
Het nep-kapitalisme dat de FED aanhangt is een doodlopende weg. Het heet in de volksmond nog kapitalisme te zijn, maar het heeft maar weinig gemeen met kapitalisme. De staatsinvloed op het monetaire beleid is enorm. De vrije markt heeft vrijwel niets meer te zeggen. De overheid en enkele grote ondernemingen (vooral (centrale) banken) bepalen het beleid. Het is de weg naar de afgrond, zonder dat ze in staat zijn hun positie te overzien. De knapste koppen ter wereld en samen nog stommer dan het achtereind van een varken.
Dat terwijl een groep domme mensen samen vaak slimmer wordt… Het werkt helaas niet andersom.
De FED heeft Amerika naar de afgrond geholpen. Waarschijnlijk onbedoeld, maar daarmee niet minder ernstig. In feite had Amerika tijdig de FED moeten dumpen, maar de macht van de financiële wereld is daar te groot voor geworden. De FED is niet meer te dumpen. Haar twee voorgangers ondergingen dat lot nog wel. Nu is Amerika als de Titanic en alles zal dus samen ten onder gaan omdat ze de echte oplossing als onwenselijk bestempelen. De echte oplossing past namelijk niet in het Modern Finance rekenmodel.
Het is nu slechts de vraag hoe lang de zwanenzang van Amerika nog gaat duren. Engeland deed er in totaal ook dertig jaar en twee wereldoorlogen over. Het hoeft dus niet in een poep en een scheet gedaan te zijn.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *