LADEN

Typ om te zoeken

Hyperinflatie

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Hyperinflatie

Stel dat je te maken krijgt met hyperinflatie. Hoe los je dat dan op?
De makkelijkste oplossing is simpelweg je oude munt verlaten en met een nieuwe beginnen. Zo deed Duitsland het na 1924 en ook Zimbabwe deed het zo. In Zimbabwe maakten ze uiteindelijk de Amerikaanse dollar ‘hun’ munt.
In Turkije blijft de munt Lira heten, maar iedere zoveel jaar wordt het wel een nieuwe munt doordat men enkele nullen voor de komma laat verdwijnen.
Een andere oplossing is de rente verhogen. Maar… dan gaat je economie wel volledig door het putje. Veel landen willen die weg niet lopen. Niet omdat het zielig is voor de bevolking, maar omdat ze via die weg vrijwel zeker hun macht gaan kwijtraken. In die economische malaise is de kans groot dat er een nieuwe macht gaat ontstaan.
Als je me vraagt, hoe los je hyperinflatie op, dan is het antwoord eigenlijk… Door de machthebbers te vervangen.
Dat is in feite het belangrijkste punt. Maar die machthebbers willen hun macht niet opgeven. Je ziet het nu in Turkije.
Erdogan en zijn kliek aan superrijke vriendjes zijn samen de schuld van de problemen, maar ze doen er alles om hun macht te behouden. Het volk boeit hen niet. Het gaat om hun macht en persoonlijke rijkdom. Erdogan is de laatste jaren schatrijk geworden en niet vanwege zijn loon als politieke leider van Turkije.
Onze inflatie is nu ruim 7%. Dat is nog geen hyperinflatie, maar we moeten wel oppassen. Ook wij willen en kunnen de rente niet serieus verhogen. Wij kunnen dat niet omdat we als samenleving dat onze gezamenlijke schulden aan de banken niet kunnen aflossen.
De banken en achterliggende bankiers zijn in het westen de echte machthebbers.
Die willen dus geen enorm hoge rente omdat we dan gedwongen worden een andere munt te gaan gebruiken. Dat willen banken alleen als ze wederom de eigenaar van die munt zullen worden. De vraag is of wij dan zo’n munt nog wel vertrouwen.
Waarom zouden we bij de val van de euro niet massaal overstappen op bijvoorbeeld ethereum of een andere nog energiezuiniger cryptomunt?
Het zou verstandig zijn, maar daarmee snijden we wel de banken uit hun zeer comfortabele positie. Die zullen dat niet zo maar laten gebeuren. Alle politici zullen dan in stelling gebracht worden om zo’n situatie te voorkomen. De echte macht zit niet bij de politici. Die zijn in feite in dienst bij de machthebbers.
Uiteindelijk ligt de echte macht bij het volk, als je dat volk maar eens een keer massaal achter één standpunt weet te verenigen.
Dat is zo makkelijk nog niet. Verdeel en heers zou het geheime motto van de banken en bankiers wel eens kunnen zijn.

Tags
Volgend artikel

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *