LADEN

Typ om te zoeken

Huren interessant?

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Huren interessant?

De woningmarkt zit in een rare situatie. Er wordt nog wel gebouwd, maar voor iedere nieuw gebouwde woning blijft er een bestaande woning leeg te koop staan.
Ondertussen is er wel vraag naar woningen, maar steeds minder mensen kunnen het zich veroorloven een woning te kopen.

Je krijgt geen hypotheek meer, of je krijgt er nog één, maar je weet dat je een renteverhoging financieel gezien niet gaat overleven.
Huren is dan een beter alternatief, zeker als je de indruk hebt dat de prijzen van huizen niet echt mee zullen stijgen met minstens de inflatie.
Als je huis niet meer geld waard wordt, dan is huren geen slecht idee.
Voordeel is vooral te vinden op de kostenbasis. Groot onderhoud is voor de verhuurder.
Je kan makkelijk weg en je kan amper weggestuurd worden. Kortom je houdt je vrijheid en je legt je niet financieel vast aan de Titanic, mocht de huizenmarkt nog weer een dreun krijgen.
Dat huren dus nu veel populairder wordt, is in mijn ogen heel logisch.
In Haarlemmermeer worden nu 48 vrije sector woningen gebouwd, puur voor de huurmarkt. Mooie huizen die tot een paar jaar geleden zeker koophuis geworden zouden zijn, maar nu puur met intentie als huurhuis gebouwd worden.
Zo kan de bouw weer langzaam opkrabbelen en komen er ook in het duurdere segment nieuwe huizen beschikbaar. Nu echter voor huurders en niet langer voor kopers.
Ook via deze weg komt er overigens wel minder geld in de samenleving. In de vroegere situatie had bijna iedereen een forse hypotheek genomen en dat geld was door de commerciële banken gecreëerd met als onderpand de woningen. Dat gaat nu niet gebeuren. In feite scheelt dat enkele miljoenen euro’s die nu niet de samenleving in gaan.
Dát is dus het geld dat vanuit de ECB nu via de QE maatregel de economie ingepompt wordt. Zonder dat QE programma zou geld helemaal zeldzaam worden.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *