LADEN

Typ om te zoeken

Huizenprijzen in Hong Kong

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Huizenprijzen in Hong Kong

De kosten van huisvesting in Hong Kong zijn astronomisch hoog. Het is dan ook de plek waar heel veel mensen letterlijk in kooien van twee vierkante meter wonen. Alleen dan kunnen ze nog betaalbaar wonen. Vooral alleenstaande bejaarden, maar ook ongeschoolde arbeidsmigranten leven in die erbarmelijke woonomstandigheden.

Een voorbeeld van hoe het niet moet, maar ook een situatie die we op steeds meer plekken gaan zien. Vorige week zagen we op TV hoe in feite Poolse arbeidsmigranten in Brabant in vrijwel dezelfde omstandigheden gehuisvest worden.
Mensonwaardig is het.
Hong Kong realiseert het zich ook. Als mensen in zulke kooien wonen, dan ontstaan ongezonde situatie. Dat de vogelgriep er een vruchtbare bodem vond is dan ook geen verrassing en ook SARS is al eens langsgekomen. Het is gewoon wachten op de volgende ziekte die uitbreekt.
Om een 40 vierkante meter flat te kunnen kopen, moet een familie in Hong Kong nu 14 jaar sparen. Voor een ruimte van 4 bij tien is dat extreem duur.
Hoe wil Hong Kong dat aanpakken? Ten eerste willen ze binnen tien jaar 480.000 van dat soort appartementen bij bouwen. Daartoe worden de onderontwikkelde bestaande gebieden volgezet met hoogbouw. Verder wordt er ook nieuw land gewonnen en op dat nieuwe land moeten ook enorme wooncomplexen komen te staan.
Andere maatregelen hebben niet geholpen. Zo werden de belastingen op het kopen van appartementen enorm verhoogd. De hoop was dat de vraag zou afnemen. Het gevolg was echter dat de prijzen nog harder stegen. De vraag naar woonruimte bleef namelijk. Die was niet weg door de hogere kosten.
Er is veel werk in Hong Kong en daarom trekt het mensen. Het werk verplaatsen naar buiten Hong Kong lukt niet, want daar gelden de aparte regels voor de stadstaat niet. Dit is dus een politiek probleem en ik vrees dat je dat niet oplost met hogere belastingen of nog meer bouwen.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *