LADEN

Typ om te zoeken

Hoeveel schuld is nog gezond

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Hoeveel schuld is nog gezond

Voor bedrijven is het interessant om schulden te hebben omdat je via die weg meer rendement op eigen vermogen kan maken.
Schulden zijn dus niet erg. Maar… te veel schulden is wel erg, want dan wordt het weer een probleem en geen voordeel.
De vraag is dus, tot waar is het gezond voor een bedrijf en hoe kan je als belegger daar achter komen?
Er is een indicator waar je naar kan kijken. Dat is de Net-Debt-to-Equity ratio. De afkorting is D/E.
De ratio vergelijkt de schulden met bezittingen.
Nu is iedere belegger anders en binnen sectoren wordt er ook wel anders naar gekeken maar een D/E van onder de 2,5 wordt over het algemeen prima gevonden.
Degelijke beleggers zullen mogelijk liever naar aandelen kijken met een getal onder de 2.
TSLA zit op 0,9
Ford op 4,62
Microsoft op 1,12
Apple op 4,2
Pinterest op 0,15

Ik vind dat verrassende uitkomsten! Dat heeft alles te maken met beurswaarderingen. Een bedrijf als Pinterest was heel populair en heeft tegen enorm hoge waarderingen aandelen weten uit te zetten. De koers van het aandeel is de laatste maanden van 90 naar onder de 20 gedaald. Die lage D/E heeft dus niet kunnen beschermen tegen een enorme afwaardering. Pinterest heeft als bedrijf 2,68 miljard in kas en heeft slechts 202 miljoen aan schulden.

Apple is wat mij betreft ook een verrassing. Het bedrijf zet enorm veel om, maar heeft ondertussen ook een enorme schuld opgebouwd. Apple heeft bijvoorbeeld 51 miljard cash in de onderneming. Een enorm bedrag, maar ondertussen staat daar ook al 120 miljard aan schulden tegenover. Dat is toch meer dan gezond lijkt te zijn. De koers van het aandeel Apple daalde de laatste tijd van 180 naar nu onder de 145 dollar.

Het is dus niet zo dat je voor je beleggingsbeslissingen kan varen op de D/E. Toch is het een ratio die je snel kan laten inzien hoe het bedrijf er qua schulden bij staat. Apple bijvoorbeeld moet er toch op gaan letten dat het niet uit de hand gaat lopen. Een keer een flinke tegenvaller kan er hard in hakken.
Met FinancialStockdata.com kan je heel makkelijk bedrijven vergelijken. In mijn geval deed ik dat met Tesla en Ford en Microsoft en Apple.
Als je op Financialstockdata.com de code ‘beursbox‘ invult, kan je deze service een maand lang gratis gebruiken!

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *