LADEN

Typ om te zoeken

Hoeveel kost zonne-energie nog (Tom Lassing)

Beleggers Nieuws Besparen Laatste Nieuws

Hoeveel kost zonne-energie nog (Tom Lassing)

De prijs per kWu is sinds eind 2013 extreem fors gedaald. Alle ‘oude’ berekeningen over rendement van voor die tijd kunt u weggooien. Het doet niet meer ter zake. Alle prachtige rapporten over financiële (on)haalbaarheid van voor 2014 kunt u ook weggooien. De prijsdaling van de zonnepanelen kwam onverwachts en was vele malen groter dan men ooit had durven hopen.
Zelfs in een noordelijk gelegen land als Nederland is zonne-energie nu even duur als energie uit kolen of gas.
Kan je nagaan hoe dat is in landen als Spanje, Griekenland en Turkije. Immers is de opbrengst per paneel er twee keer zo hoog als in Nederland. Het is zo ontzettend jammer dat Turkije nu door de vestiging van de Erdogan dictatuur niet meer interessant is voor een belegging. Het risico van een breuk tussen Europa en Turkije is te groot geworden.
Toch is er vooral zakelijk in Nederland nog een horde te nemen. Grootverbruikers betalen in Nederland heel veel minder voor energie. Dat maakt dat zonne-energie voor grootverbruikers nog niet zonder subsidie kan. Let wel, de lage prijs voor hun grootverbruikers energie is ook alleen maar mogelijk door subsidie. Immers betalen de consumenten de hogere prijs zodat bedrijven lekker goedkoop aan hun energie kunnen komen. Het is dus niet eerlijk om zonne-energie zakelijk duur te noemen. Gewone stroom is te goedkoop gemaakt.
Voor particulieren is er nog een reden om alert te zijn. De prijs per kWu aan panelen is enorm omlaag, maar de prijs voor de rekken en de prijs voor arbeid zijn niet omlaag. Het kost gelukkig slechts een paar uur om de panelen te plaatsen. Twee man kunnen in drie tot vier uur tijd makkelijk 24 panelen plaatsen.
Maar je moet dan wel 8 uur arbeid rekenen en de prijs voor de buizen etc. waarop e.e.a. gemonteerd moet worden. Je kan het ook zelf doen, maar ik moet bekennen dat ik daar zelf nooit aan zou beginnen.
Je redt het nooit in dezelfde tijd en je neemt risico voor wat betreft fouten maken en inzicht in dakbelasting. Daarbij moet uiteindelijk de installatie wel door een erkende elektricien worden aangesloten. Ook dat kost dus nog een paar centen.
Ik raad altijd aan hiervoor met de leverancier een vaste prijs af te spreken. Er zijn aanbieders die dat niet willen en dan is die arbeid en de elektrische installatie hun winstmaker. U denkt goedkoop uit te zijn met goedkope panelen, maar dan wordt u geconfronteerd met onverwachts meerwerk tegen een hoofdprijs.
Dus altijd turn key prijsafspraak. Ze komen maar eerst kijken om hun risico’s uit te sluiten.

Mijn advies is overigens om de installatie liefst op 3 fasen aan te laten leggen. Nu nog niet direct van belang, maar zodra de teruglever regeling komt te vervallen is het wel van belang. Bij een 1 fase aansluiting levert u altijd terug, ook midden op de dag. U kan dan namelijk niet zelf gebruiken. Bij een drie fase aansluiting gebruikt u ook rechtstreeks van de installatie, dus zonder eerst levering aan het net.
http://www.beursaccent.nl/zonneenergie-particulieren.html

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *