LADEN

Typ om te zoeken

Hoe waardeer je aandelen? (Tom Lassing)

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Hoe waardeer je aandelen? (Tom Lassing)

Mijn abonnement op VectorVest heeft me weer even alert gemaakt op hoe je aandelen waardeert.
Dat is immers niet zo makkelijk als dat het lijkt. Immers kan je wel zeggen, op Koers/Winst, maar is dat wel zo handig?
Immers kan de K/W nu laag zijn, maar als de verwachting is dat de winst gaat dalen, dan is het aandeel, ondanks de nu lage K/W toch duur.
Je moet dus ook kijken naar de verwachting en dat is een lastige, want dat lijkt dan al snel ‘voorspellen’.
Een alternatief is te kijken naar wat we wel zeker weten, namelijk het verleden. The proof is in the pudding, heet dat zo mooi. Hoe deed het bedrijf het de afgelopen jaren?
Maar waar kijk je dan naar?
Alleen de winst, of naar de koersontwikkeling, of naar de groei? Je kan ook kijken naar de voorspelbaarheid. Als analisten er steeds ver naast zitten, hoe komt dat dan? Hoe ‘open’ is de onderneming dan?
Zijn de resultaten uit het verleden degelijk, of schieten ze alle kanten op en is het bijna een loterij wat er de volgende keer aan resultaat gaat komen?
Kortom, wat zo makkelijk leek, is uiteindelijk een keuze die je moet maken.
Wat vindt je als belegger belangrijk?
Ik kies bijvoorbeeld al jaren voor alleen winstgevende bedrijven. Liefst zelfs structureel winstgevende bedrijven. VectorVest lijkt ook wel op die lijn te zitten. VectorVest kijkt echter ook heel erg naar de koersvorming, terwijl ik dat eigenlijk nooit zo deed. Hoe degelijker de koersopbouw (lees saaier) des te hoger waardeert VectorVest dat. Een bedrijf als Netflix komt dus heel hoog in de waardering omdat de koersopbouw fantastisch is. Op basis van de groei en de omzet waarderen ze het aandeel hoog, terwijl het in feite nooit serieus winst maakte. De K/W is bijvoorbeeld in 2018 222,5.
Dat noem ik achterlijk hoog gewaardeerd. De verwachte K/W over 2019 is 65. Nog altijd een belachelijk hoge waardering. Bij VectorVest zien ze dat ook, maar ze kijken ook naar hoe dat jaren geleden was. Het bedrijf is door de koersstijging niet duurder geworden qua waardering. Zolang het dus aan de verwachtingen kan voldoen, blijft ook de koers oplopen en kan je er als belegger veel plezier aan beleven. Kijk ik naar de afgelopen jaren, dan heb ik ongelijk en heeft VectorVest gelijk.
Vandaag is Netflix één van de beste aandelen binnen het VectorVest analyse systeem. Toch zeggen ze ‘niet kopen’ omdat de hele markt nu even niet koopwaardig is.
U ziet, ik moet ook echt even wennen, maar feit is wel, puur op Netflix bekeken, deden ze het veel beter dan dat ik het deed.
Ik denk niet dat ik ooit in een aandeel zal beleggen dat een K/W van 222.5 heeft. Gelukkig komen er echter veel meer mooie aandelen uit hun systeem rollen. Daar zitten er ook bij die wel binnen mijn persoonlijke straatje passen.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *