LADEN

Typ om te zoeken

Hoe sterk is de Russische economie?

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Hoe sterk is de Russische economie?

We lezen nog altijd over het feit dat in het tweede kwartaal van 2022 de Russische economie slechts een fractie kromp.
Dat is nog waar ook. Maar het had wel een heel speciale reden.
Het aantal werklozen nam in het tweede kwartaal in Rusland enorm toe en de consumentenmarkt stortte in dat kwartaal volledig in. Normaal gesproken was de Russische economie in het tweede kwartaal ook al fors onderuit gegaan. Het gebeurde niet omdat vooral aardgas heel veel duurder werd en door Rusland in enorme hoeveelheden aan Europa geleverd kon worden. Gas werd tot wel 10x duurder. Rusland kon alle problemen in haar economie dekken met de enorm toegenomen gasinkomsten.
Maar… In het derde kwartaal daalde de prijs van gas EN liep de afname van dat gas door Europa enorm terug. De productie capaciteit van Rusland nam al af en energie die ze aan China en India wilde verkopen was qua hoeveelheden een fractie van wat eerder aan Europa verkocht werd, maar ook konden de Russen er veel minder geld voor vragen.
Naast dus miljoenen werklozen en een ingestorte consumentenmarkt ook geen netto inkomsten meer vanuit de Russische energie.
In het vierde kwartaal kwam daar het vertrek van bijna een miljoen jonge mannen naar het buitenland bij en de mobilisatie van officieel 300.000 mannen in het leger.
De Russische economie is nu compleet ingestort en economische kerncijfers zijn nu staatsgeheim. De sancties zorgen er voor dat Rusland veel onderhoud niet meer kan uitvoeren. Energieproductie, maar ook onderhoud op infrastructuur is nu veel moeilijker geworden. Vliegtuigen, treinen, vrachtauto’s, als het kapot gaat, dan is reparatie steeds moeilijker en soms zelfs onmogelijk. Sommige oliebronnen produceren door het vertrek van de westerse bedrijven en de opgelegde embargo’s nu nog slechts 10% van hun eerdere capaciteit.
De echte cijfers houden ze in Rusland nu onder de pet, maar het zou met niet verbazen als 2023 Rusland een economie kent die slechts 50% is van wat het in 2021 was. Het zou volkomen logisch zijn.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *