LADEN

Typ om te zoeken

Hoe relevant is Trump (Tom Lassing)

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Hoe relevant is Trump (Tom Lassing)

Heeft een twitter bericht van Trump gevolgen voor de beurs? Is er een economisch gevolg?
De geleerden zijn het er nog niet over eens, maar Trump heeft als president van het zo machtige Verenigde Staten van Amerika een zekere invloed op de wereld. Of dat dan geldt voor ieder individueel twitter bericht, dat mag betwijfeld worden.
Maar Trump doet meer dan twitteren.
Ondanks alle amateurisme dat het Witte Huis nu uitstraalt, is er wel een nieuw beleid zichtbaar. Dat beleid is protectionisme en een ruk naar politiek rechts. De grenzen worden gesloten en de Amerikaanse vlag wappert fier voor Amerikanen en moet een waarschuwing zijn voor iedereen die niet buigt voor die vlag.
Buitenlanders zijn eng en de economie moet worden zoals deze in de jaren tachtig was.
Niet iedere scheet die Trump laat, is economisch van belang. Het feit echter dat hij in het Witte Huis zit, is wel degelijk van invloed op de wereldeconomie en indirect ook op de beurs.
Zeker als relaties met landen zwaar verslechteren door lompe diplomatie mede omdat de VS simpelweg geen topdiplomaten meer in dienst heeft.
Toch is de directe invloed van de beurs klein. Op dit moment kan ondanks alle amateurisme het de beurs nog altijd niet schelen wie er in het Witte Huis zit en wat deze persoon doet. In die zin heeft de beurs haar eigen kalender en het signaal van de hoogste koers loopt in ieder geval niet gelijk op met de politieke klok.
Wat is het ultieme doel van Trump?
Dat is wat eigenlijk bijna iedereen zich nog afvraagt. Daarbij is het goed te weten dat Trump nooit gedacht had echt te zullen winnen. Hij had behalve wat populistische leuzen niet echt een bepaald beleid en een regeringsteam voor ogen. Hij viel mede daarom terug op een tijd die hij nog goed kent, namelijk de jaren tachtig.
Met dat thema won hij in feite en hij worstelt er nu mee. Immers zijn er amper banen te winnen in de sectoren van de jaren tachtig. Wel zit er nog ‘oud geld’ bij wat vrienden van hem. Dat geld is ook welkom, want Trump denkt ondertussen ook al aan de verkiezingen van 2020. Je vraagt je af waarom, want zo leuk kan het presidentschap voor hem toch niet zijn. Trump is echter een ego mannetje en als president van de VS buigt iedereen voor hem. Dat deel van de taak zal hem dus zeker bevallen.
Hoewel Rusland wel degelijk wilde dat hij zou winnen, lijkt het niet zo te zijn dat Trump andersom de Russen militair gezien de dienst wil laten uitmaken in de VS en in de wereld. Immers gaat het overheidsgeld tegenwoordig vooral naar het militaire apparaat. De Amerikaanse overheid in de VS wordt door Trump nu echter wel stelselmatig uitgehold door nitwitten die hij willens en wetens op plekken zet waar ze op geen enkele wijze thuishoren.
Wat is daar het doel toch van? Is dat wat de Russen van hem eisen? Welke rol heeft een Verenigde Staten in de wereld met een extreem groot leger en amper diplomaten om gesprekken en onderhandelingen met andere landen en blokken te voeren? Denkt Trump dat hij de wereld wel even alleen aan kan en vooral militair moet onderdrukken?
Ik vraag me dan ook af wanneer de VS ingrijpt het beleid van hun president. Tot nu toe mocht hij veel door blunderende Democraten en meewaaiende Republikeinen. Maar als de veiligheid van het land in gevaar komt, wat doe je dan als Republikein?
Wanneer zal de spreekwoordelijke laatste druppel voor de Republikeinen eindelijk bereikt zijn?

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *