Het probleem van opslag in batterijen is dat die energie niet zo lang bewaard kan worden. Je verliest anders te veel. Het moet dus anders als we ook de winter willen overleven met duurzame energie.
Nu is belangrijk te weten dat we zo’n 70% van de energie in huizen verbruiken aan verwarming. Als je dat dus kan afvangen, dan maak je slagen.
Een dorpsgenoot ontwikkelde een systeem waarbij hij de elektriciteit van zonnepanelen in de zomer omzet in warmte die hij laat opslaan in stenen.
Door warmte in steen op te slaan kan je veel warmer energie bewaren dan opslaan in water. Water gaat immers op 100 graden koken. Dat is nie thandig. De stenen kan je wel tot 500 graden opwarmen.
Door nu een enorme hoeveelheid warm te maken en daar waterbuizen doorheen te laten lopen kan je die extreme warmte gebruiken voor verwarming. Het is maandenlang op te slaan en je kan er maandenlang warmte uit onttrekken.
Het mooie is, het is allemaal bestaande technologie. Immers, gewone zonnepanelen en goedkope stenen of beton. Het hoeft niet mooi te zijn, als het maar warmte weet vast te houden. Er zal dus nooit een tekort aan steen zijn en ben je er ooit klaar mee, dan zijn die stenen klaar om op een andere manier gebruikt te worden.
De wisselaar voor de warmte is ook bestaande technologie. Warmtenetten gebruiken dit ook.
Helaas is mijn eigen gemeente wars van experimenten. Ik had graag samen met wat buren een experiment gedaan. We hebben hier ook de ruimte.
Maar ze durven het (nog) niet aan.
Hier meer over het systeem
Hoe kan je energie maandenlang bewaren?
