LADEN

Typ om te zoeken

Hoe gaan we komende winter in?

Beleggers Nieuws Besparen Laatste Nieuws

Hoe gaan we komende winter in?

Nu het Russische gas voor Nederland onbereikbaar is geworden, ligt de vraag er hoe we de komende winter door gaan komen.
We zullen keuzes moeten gaan maken. Ik maakte er gisteren ook een video over. Die kan je hier kijken.
Zo zijn er enkele zeer energie intensieve fabrikanten in Nederland actief, waaronder bijvoorbeeld een kunstmest producent, maar ook de hoogovens.
Moet je die industrie wel in Nederland willen houden?
Ook mag je je afvragen of het wel zo slim is om veel data centers in Nederland aan te houden. Die vreten ook enorme hoeveelheden aan energie.
We moeten wel keuzes maken, want het gaat niet lukken om de gasvoorraad op tijd aangevuld te krijgen. We zijn immers de enigen niet met de vraag naar gas.
Mocht u nog overwegen te isoleren, dan zou ik daar niet te lang over na blijven denken. Het is tijd om te doen!
Ik overweeg ook om in de komende wintermaanden mijn kantoor te verlaten en dan toch maar in huis te gaan werken. Dan hoeven we maar één gebouw te verwarmen. Nu is mijn kantoor in de winter hooguit 14 graden warm, maar dat kan ook naar 8 graden gebracht worden en dat scheelt heel wat energie.
In de periode november tot en met maart misschien ook maar geen presentaties meer in kantoor doen? Het gebouw letterlijk enkele maanden sluiten. Het is qua bezuiniging ernstig te overwegen.
We blijven de maatregelen op landelijk provinciaal en landelijk niveau maar uitstellen, want niemand lijkt de ernst in te zien. We zullen dus eerst komende winter in de problemen moeten komen alvorens we de energie aanpak ernstig op gaan pakken. Ik kan dus nu wel roepen dat we duurzame energie massaal moeten gaan opslaan in bijvoorbeeld zand of basalt accu’s, maar het is nu tegen de wind in schreeuwen. Niemand die er serieus naar wil kijken. Komende winter in de kou komen te zitten zal wat mensen wakker schudden en dán kan er mogelijk wel serieus gekeken gaan worden naar alternatieve oplossingen. We hebben in de zomer zat energie. Als we dat opslaan als warmte die we in de winter kunnen aanspreken als warmte, dan is er al veel gewonnen.
Nu is het er veel te vroeg voor. De pijn is niet groot genoeg.

Ik schreef gisteren al over twee ontwikkelingen op dat vlak. Je leest het hier.

Tags
Volgend artikel

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *