LADEN

Typ om te zoeken

Een spotgoedkope batterij

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Een spotgoedkope batterij

Een batterij is in feite niets anders dan een middel om energie op te slaan. Dat opslaan kan dus op veel manieren.

Er wordt nu veel geld gestopt in de ontwikkeling van lithium batterijen. Een enorme energie dichtheid en je krijgt er elektriciteit uit.

Heel makkelijk dus voor bijvoorbeeld elektrische auto’s en smartphones.

Maar…

70% van ons energieverbruik in huis gaat op aan warmte.

Warmte opslag is dus enorm belangrijk. Door warmte op te slaan en warmte als warmte te onttrekken voorkom je het omzetten van bijvoorbeeld elektriciteit naar warmte. Zo’n omzetting kost immers heel veel energie.

Een plaatsgenoot van mij ontwikkelde daarom een batterij met daarin basalt. Grote en kleine brokken. Het wordt warm gemaakt door er elektriciteit door te laten stromen. Die elektriciteit komt vanuit zonnepanelen. Wil je op een later moment warmte, dan laat je lucht of water door de opslag stromen en het komt er heet uit. Kijk hier https://www.ecodorpboekel.nl/eu-rijk-brabant-en-ecodorp-boekel-testen-cesar-basaltaccu/

Het nadeel… Nederland heeft geen basalt in de bodem. Het moet uit België of Duitsland komen.

Er was iemand in Finland die een vergelijkbaar idee had, maar die koos voor een nóg goedkopere basis. Namelijk zand. Dezelfde opzet, maar in feite nog makkelijker te verwerken en veel goedkoper om aan te komen en te verwerken. Kijk hier maar eens

https://www.comsol.com/story/heating-buildings-with-solar-energy-stored-in-sand-105101?utm_source=De+Ingenieur&utm_campaign=nl_deingenieur_mei22&utm_medium=e-News&utm_content=1

Nu is de batterij inhoud zelf spotgoedkoop en deze heeft een hele lage CO2 voetafdruk. Daarmee is de installatie nog niet goedkoop. Je moet er immers maar ruimte voor hebben en alles moet wel aangelegd worden, hetgeen ook de nodige arbeid, leidingen en verbindingen telt. Dat is allemaal niet meer zo goedkoop tegenwoordig.

Toch zou het interessant zijn om te weten hoe groot zoiets moet zijn om rendabel te worden. Immers, hoe groter, des te zuiniger en des te makkelijker het de warmte kan vasthouden. In die zin is een installatie voor slechts één huis mogelijk helemaal niet interessant.

Zoiets zou je dan beter op wijkniveau kunnen oppakken.

Tags
Vorig artikel

2 Reacties

  1. Math. 3 juni 2022

    Beste Tom Leuk verhaal leuke smaakmaker.
    Doe jezelf een lol en reken eens uit hoeveel warmte je opslaat dus kilo’s maal de soortelijke warmte kijk dan eens hoeveel equivalenten m3 gas dit is. Als je dat niet zelf kunt rekenen moet je het artikel niet plaatsen s.v.p. Kijk ook eens naar de SW van Basalt tov andere materialen zoals gewoon dikke stenen en of kiezelstenen of idd zand.
    Hoe verwarm je in de winter als je zonnepanelen niet meer genoeg opbrengen voor je e-verbruik en je hete stenen hutje al koud is.

    Groeten
    Math.

    Beantwoorden
    1. Tom Lassing 5 juni 2022

      Math,
      Ik hoef niets uit te rekenen. Ik kan ook geen auto uit elkaar halen, toch mag en kan ik auto rijden. Je valt de boodschapper aan. Durf gewoon de discussie met de uitvinders zelf aan te gaan. Heb dat lef nu gewoon eens! Jij weet het toch beter dan die mensen? Bespreek het maar met hun en ga hun maar uitleggen waarom hun werkende systeem niet werkt.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *