LADEN

Typ om te zoeken

Het voordeel van inflatie

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Het voordeel van inflatie

Waarom is de centrale bank helemaal niet bang voor een paar procent inflatie? We zouden ons dat moeten afvragen. De reden is namelijk simpel. Overheden staan allemaal in de schuld bij de centrale banken. Door een beperkte inflatie van zeg 2 tot 4% is het mogelijk dat de schulden van de overheden (die jaarlijks automatisch al toenemen omdat er ieder jaar automatisch geld bij gecreëerd wordt) ook veel langer houdbaar blijven. Door de inflatie neemt in euro’s de schuld in euro’s wel toe, maar die onderliggende euro kent minder koopkracht en dus neemt de daadwerkelijke economische waarde van de schuld niet toe.
Daarentegen neemt tegelijkertijd de waarde van spaargeld wel af. De koopkracht daarvan verliest dan dus 2 tot 4% per jaar.
Overheden hebben schulden en vooral de middenklasse heeft spaargeld. Die 2 tot 4% aan inflatie is daarom een prachtige belasting die de middenklasse opgelegd wordt.
En prachtige opzet voor overheden, want ze verleggen een stukje belastingheffing naar de centrale banken en daarmee kan heel dit systeem voort blijven bestaan. Het feit dat de rijkste bankiers onmetelijk rijk zijn is geen verrassing. Ze leggen de wereld in feite een belasting van 2 tot 4% op jaarbasis op. En dat is dan zonder de belasting die ze ons via de reguliere banken ook nog eens opleggen.
Het hele systeem gaat pas crashen als de middenklasse geen spaargeld meer heeft. Dan is het feest over en dan zal inflatie door gebrek aan vertrouwen kunnen omslaan in hyperinflatie. We zien dat nu in Venezuela gebeuren en een jaar of tien geleden gebeurde het in Zimbabwe.

zimbabwe
zolang de middenklasse nog geld heeft, zal de kans op hyperinflatie gering zijn. Je zou ook kunnen zeggen… zo lang er nog een middenklasse is zal de kans op hyperinflatie gering zijn.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *