LADEN

Typ om te zoeken

Het onmogelijke is mogelijk

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Het onmogelijke is mogelijk

toekomst, ontwikkelingen

Mijn opa overleed in 1995. We zijn nu nog geen kwart eeuw verder…
De wereld is in die periode van vijfentwintig jaar totaal veranderd. In 1995 was er nog slechts Internet voor de early adapters. Nokia was de norm voor de eerste GSM’s. Internet en GSM werden nog gezien als speeltjes voor hobbyisten. Pas jaren later kocht ik (in 2001) mijn eerste smartphone. De meute kwam pas rond 2007 naar de smartphone. Het feit dat we gewoon even gratis een draadloos beeldtelefoon gesprek via een smartphone kunnen hebben, was in 1995 nog science fiction. Nu sprak ik gisteren nog iemand die voor mij in Detroit huizen aan het kopen is.

In 1995 was Microsoft de norm voor de computer. Het was al een wonder dat die IBM van de troon had kunnen stoten, maar zo’n machtig bedrijf als Microsoft, daar kon niemand meer aankomen. Nu zijn zowel Google als Apple belangrijker geworden.
Social Media bestond in 1995 nog helemaal niet. Nu kan het (presidents)verkiezingen beïnvloeden.
General Motors (GM) was als autofabrikant nog onaantastbaar, al kwamen de Japanners fors opzetten. Wie had kunnen denken dat GM binnen 15 jaar failliet zou zijn. (Chapter 11 in 2009)
Google en Facebook bestond in 1995 nog niet. China was nog een fietsland. Rusland was al jaren aan het strompelen. De VS was overmachtig en waarom zou er nog oorlog moeten zijn?
Helaas bleek dat in de jaren negentig het concentratiekamp weer een herintrede in Europa deed. De Balkanoorlog was de voorbode voor de huidige wereldoorlog tussen radicale moslims en christenen. Was het achteraf bezien allemaal toeval? Of was het de VS dat bewust aan het stoken was in die Oost Europese regio?
In 2001 zagen we de grootste aanslagen die terroristen ooit gedaan hebben in New York. Daar waar ze eerst alleen met vrachtwagens bomaanslagen pleegden wisten ze vanuit een grot in Afghanistan de VS te raken op plekken waar het serieus pijn deed. Een briljant uitgevoerde operatie die heel het militaire apparaat van de VS lamlegde en die opgevolgd werd met… bomaanslagen met vrachtwagens…
In de VS ging de helft van de grote banken failliet in 2008 en de jaren daarna.
Eerst werd in de VS een president gekozen met een vader uit Kenia en daarna werd er een TV host annex louche vastgoedhandelaar tot president verkozen. Iedereen kan tegenwoordig president van de VS worden, zo lijkt het.
Vraag u eens af waar we over 25 jaar zullen staan.
Welke onmogelijke dingen zullen dan mogelijk zijn gebleken?
Zullen de nu onaantastbare machtigen dan nog altijd zo machtig zijn? Zie hoe een China van enorme armoede in vijfentwintig jaar naar de nummer twee plek op de wereld wist op te schuiven. In 1995 was de omzet van China nog lager dan die van Nederland en was Rotterdam nog de grootste haven van de wereld.
Over 25 jaar… Is Europa dan nog een economische supermacht? Hoe ziet onze energiemix er over 25 jaar uit? Hoe ver staat het dan met de automatisering en AI? Bestaan auto’s dan nog? Hoe verplaatsen we ons dan? Of… Bestaan we over 25 jaar nog wel? Of hebben we elkaar dan al vernietigd?
Kiezen we de positieve weg, of kiezen we de haat weg, en dan is alles… weg.

Tags

2 Reacties

 1. Theo Benschop 3 april 2019

  Over 25 jaar… is het 25 jaar later en dan is alles precies hetzelfde als vandaag en gisteren:

  war? wat? war? wat? war? wat? war? wat?

  breaking news in de 100 jaar geschiedenis van het UN Vredespaleis in Den Haag zijn in Versailles met het 14 punten tellende vredesplan van U.S. president Woodrow Wilson in de chaos van WO! wegens de moord op Frans Ferdinand van Oostenrijk in Sarajewo in Joegoslavië op de breuklijnen van het West- en Oost Romeinse Rijk enerzijds en de breuklijnen van het Ottomaanse rijk anderzijds de vredesbesprekingen mislukt wat in de chaos van WO1 in Europa nu te doen,

  en vandaag. Er zullen op de mooie, vreedzame unieke wereld zonder plan B op de mooie vreedzame unieke planeet Aarde zonder plan B in het mooie, vreedzame unieke Universum zonder plan B weinig tot geen eenvoudige happy happy happy don’t worry be happy happy happy nakomelingen van de eerste happy happy happy don’t worry be happy happy happy mensen niet zijnde aap zijn die helderziend zijn die in het hier en nu van vandaag in het koffiedik van de dag van morgen kunnen kijken wat er dan bijvoorbeeld met Europa aan het gebeuren is: war? wat? war? wat? war? wat?

  breaking news in de 100 jaar geschiedenis van het UN Vredespaleis in Den Haag zijn in Versailles met het 14 punten tellende vredesplan van U.S. president Woodrow Wilson in de chaos van WO! wegens de moord op Frans Ferdinand van Oostenrijk in Sarajewo in Joegoslavië op de breuklijnen van het West- en Oost Romeinse Rijk enerzijds en de breuklijnen van het Ottomaanse rijk anderzijds de vredesbesprekingen mislukt wat in de chaos van WO1 in Europa nu te doen.

  Onder het duurzame motto “Geen gezeik, iedereen rijk” zal het de meeste mensen,

  hoe zegt men dat op het happy happy happy digital internet hun kont roesten?

  of in ieder geval niets of weinig uitmaken hoe super de economische macht van Europa zal zijn.

  Dit alleen al om de simpele reden dat hij of zij iets dergelijks niet op zijn of haar gsm die geen snoer meer heeft in een internetwinkel kan bestellen, net zo min als de een of andere door hem of haar gewenste energiemix, net zo min als de een of andere door hem of haar gewenste staat van de automatisering en AI.

  Een ding dat in ieder geval zeker is, is dat hij of zij schoon genoeg zal hebben van de uitvinding auto uit een ver verleden, en hij of zij in een bloeiende cultuur dan ook met zijn of haar betaalbare Opel Kadett privé vliegtuigje van a naar b zal wensen te gaan.

  De mens kan er in vrijheid met de freedom of speech vergif op innemen dat de gehele mensheid tot het einde der tijden zullen blijven bestaan zonder ook maar een druppel zinloos vergoten bloed en zonder een woord van hatespeech, daar het nu eenmaal in de mens zit om aan de buren te laten zien dat hetgeen wat voor de deur staat mooier is dan wat de buren hebben!

  Hoewel het gras in het mondiale keep-up with the Jones gebeuren uiteraard bij buurman of buurvrouw Jones altijd groener zal zijn, maar daar is nu eenmaal in de geschiedenis van de mensheid tot het einde der tijden niets aan te doen, dus geen gezeik, iedereen rijk!

  Beantwoorden
 2. Anne T 3 april 2019

  Mooi overzichtje.
  Gisteren Gmail 15 jaar ;-)- amper te geloven.
  Ben benieuwd of het UK parliament binnen 25 jaar eindelijk heeft beslist over de Brexit haha.

  Beantwoorden

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *