LADEN

Typ om te zoeken

Het einde van de petrodollar komt in zicht

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Het einde van de petrodollar komt in zicht

Internationale verdragen, afgesloten net na de Tweede Wereldoorlog, hebben er voor gezorgd dat Amerika nog altijd de wereldmacht is die ze nu is.
Ondanks dat Amerika het toen gesloten verdrag al meer dan veertig jaar lang niet is nagekomen, bestaat de petrodollar nog altijd.
Olie wordt in de wereld afgerekend in dollars. Niet alleen op papier, maar daadwerkelijk moet er met door Amerika uitgegeven dollars worden afgerekend.
Amerika op haar beurt zou de dollar een vaste waarde laten behouden ten opzichte van goud.
Nu, dat laatste is als sinds begin jaren zeventig niet meer het geval. Na de loskoppeling van goud was er nog slechts de belofte dat er niet meer dollars zouden komen dan afgesproken. Onder George Bush Junior is uiteindelijk ook de controleerbare hoeveelheid in omloop zijnde dollars losgelaten.
Daarmee is Amerika haar kant van de deal totaal niet meer aan het nakomen en dat duurt nu al tien jaar.
Waarom zouden dan andere partijen de andere kant van de deal wel blijven nakomen?
Amerika drukt vrijwel onbeperkt dollars die de wereld moet afnemen tegen een hoge prijs. Dat terwijl Amerika die dollars zonder kosten in de wereld brengt.
Als we nu olie gaan afrekenen in andere valuta, dan is Amerika de beste deal ooit kwijt. Het zal het einde inluiden van de Amerikaanse supermacht. Immers is deze onbetaalbaar als alleen Amerika dat moet betalen. Nu laat ze heel de wereld er voor betalen.
Amerika is niet blij als men de petrodollar afzweert. Dat is dan ook de reden dat eerdere initiatieven om tot een oliehandel in een andere valuta te komen in de kiem zijn gesmoord. Saddan Hoessein had dat plan, Kolonel Ghadaffi ook.
Iran stelde ook zoiets voor.
We weten allemaal hoe het met de landen is vergaan.
Maar nu is het anders. China en Rusland zijn nu de voornaamste initiatiefnemers die er vanaf willen. Die hebben al een eerste deal gesloten en er zullen er meer volgen.
Ik schreef al eens dat de derde wereldoorlog al begonnen is. Kijk hier voor een artikel daar over.
De stap van Rusland en China is in feite de laatste stap voor een gewapend conflict. Ze zeggen in feite dat ze de leiding van Amerika niet meer accepteren en dat Amerika deze leiding maar los moet laten.
De stap die Rusland en China namen, heeft Amerika aan zichzelf te wijten. Amerika heeft zich sinds eid jaren negentig steeds meer als de grote bully opgesteld en haar gedrag werd steeds erger.
Iedereen in de wereld moest maar bezuiningen en gaan leven naar financieel kunnen, terwijl Amerika vrijwel onbeperkt dollars bleef drukken en de hoeveelheid dollars tot staatsgeheim verklaarde. Amerika heeft geen enkele serieuze poging gedaan om te besparen en minder geld uit te geven.
Daadwerkelijk olie in andere valuta dan de dollar verhandelen is een logische stap en een stap die ook Europa moet nemen. Maar weet wel dat de verhouding met Amerika dan in een andere fase komt. Amerika is economisch erg belangrijk voor Europa. Maar andersom ook. De vraag is of dat besef er in Amerika wel is. Te lang heeft Amerika, over de rug van de wereld, alles naar zich toegetrokken. Als we nu stoppen onze welvaart naar Amerika te sturen, houdt het wel in dat we zelf in de wereld meer verantwoordelijkheid moeten nemen. Met ons geld bracht Amerika haar legers in stelling voor ons. Dat kan dan niet langer en we kunnen dan niet alles meer aan Amerika overlaten. De vraag is of Europa wel zo sterk is. Onze energie afhankelijkheid van Rusland is bijvoorbeeld strategisch niet zo’n slimme zet. Rusland kan ons deze winter wel eens lelijk in de kou gaan zetten.
Als wij de petrodollar niet meer accepteren, dan hoef je vervolgens geen steun van Amerika te verwachten. Ik zou dus maar voor de zekerheid een paar truien extra kopen. Het gaat koud worden… Of blijft Europa als braafste jongetje de grote bondgenoot trouw? De bondgenoot overigens wiens rechten Amerika met voeten treedt, gezien de schandalen rondom het afluisteren.

www.beursaccent.nl

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *