LADEN

Typ om te zoeken

Achterstallig onderhoud infrastructuur USA

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Achterstallig onderhoud infrastructuur USA

Vorige week zag ik op televisie een spoorbrug van hout die in Amerika nog dagelijks gebruikt wordt door een trein vol met olie.
De houten brug is al meer dan 100 jaar oud en iedere maand breken er meer balken.
Wanneer is er voor het laatst groot onderhoud aan gepleegd? Niemand die het zich nog kan herinneren. Het is slechts de vraag wanneer de brug het definitief gaat begeven.
Er is geen geld meer voor onderhoud.
Wie is er verantwoordelijk voor die brug?
De lokale overheid? Maar die heeft zeker geen geld meer. De spoorwegonderneming? Het is maar de vraag of die nog kunnen en willen investeren in de infrastructuur. Sommige bedrijven zijn financieel al zo uitgekleed dat er eigenlijk geen geld voor onderhoud meer is. Ze overleven omdat ze totaal geen investeringen meer doen in bruggen en viaducten. In Amerika is er veel geregeld via ondernemerschap. Zo heeft Warren Buffett een spoorwegmaatschappij gekocht die zelf haar rails en bruggen onderhoudt. Buffett kocht zich juist in bij dat bedrijf omdat ze net klaar waren met de investeringen in die dure infrastructuur. Het bedrijf kon over de laatste 15 jaar alleen maar slechte cijfers laten zien, omdat de winst van de 15 jaar daarvoor negatief beïnvloed was door de enorme investeringen. Niemand wilde die aandelen hebben omdat ze er van uit gingen dat zulke hoge kosten zouden blijven bestaan.
Het bedrijf heeft echter als één van de weinige maatschappijen de achterstalligheid van het onderhoud ingehaald. Warren Buffett kwam precies op tijd. Hij profiteerde van de lage koers EN van het feit dat de grote extra investeringen achter hen lagen.
Andere spoormaatschappijen zijn minder gelukkig. Er zal nog een slachting gaan plaatsvinden. Of door enorme ongelukken, of door faillissementen. Het is te hopen dat die faillissementen er komen VOOR de ongelukken.
Want gaat er nu iets mis, dan is de spoorwegmaatschappij zeker failliet. Beetje vervelend voor de slachtoffers, want dan valt er ook niets meer te halen.
Voor beleggers is er weinig te halen in de sector. Warren Buffett was iedereen weer eens te slim af.
www.beursaccent.nl

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *