LADEN

Typ om te zoeken

Het beleid van Trump (Tom Lassing)

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Het beleid van Trump (Tom Lassing)

Het is helaas nog altijd gissen naar wat Trump daadwerkelijk wil gaan doen. Het is ondertussen wel duidelijk dat je NIETS van wat hij eerder gezegd heeft serieus kan nemen. Hij heeft het slechts gezegd om verkozen te worden.
Ondertussen heeft hij al wel een paar rechtsextremisten in zijn kabinet geplaatst.
Het lijkt er steeds meer op dat Trump economisch gezien het beleid van Reagan wil gaan kopiëren.
Reagan was in de jaren tachtig ook zo’n relatieve outsider. Als voormalig acteur nam lang niet iedereen hem serieus en eigenlijk was dat ook terecht.
Reagen nam een team mensen aan waarvan de helft van de topposities ingenomen werd door mensen die in de acht jaar dat hij aan de macht was in de gevangenis belandden of moesten aftreden vanwege schandalen. Zoiets dreigt nu ook met Trump te gebeuren, waarbij Trump zelf ook wel eens zo’n aangeklaagde persoon kan gaan zijn vanwege de conflict of interest met zijn zakelijke belangen.
Reagan liet de staat enorme schulden opbouwen en veel van dat geld ging naar het militaire apparaat. Het zelfvertrouwen van de Amerikanen nam toe, ze wonnen enkele oorlogen tegen extreem kleine staatjes en uiteindelijk wonnen ze door hulp aan onder meer de voorlopers van de Taliban in Afghanistan de wereldwijde koude oorlog tegen Rusland. Een oorlog die meer dan veertig jaar geduurd had.
De gok van Reagan pakte goed uit en Amerika werd de onbetwiste nummer één van de wereld en het Amerikaanse zelfvertrouwen kende geen grenzen.
Amerikanen dragen Reagan nog altijd op handen vanwege zijn resultaten. Het was economisch gezien een gok die goed uitpakte. De schulden die toen zijn opgebouwd werden echter nooit afgelost. Ze zijn de basis van een extreem veel grotere schuldenberg die nu bestaat. Op Clinton na heeft iedere president na Reagan de schuld in feite verdubbeld.
Een gok die Trump nu ook wil nemen, want Trump was één van de profiteurs van het beleid van Reagan. Ook Trump heeft heel zijn leven gewerkt met vreemd geld en hij gokte wat af.
Nu hij de macht heeft om ook de staat de investeringen te laten doen kan ik me niet indenken dat hij de verleiding kan weerstaan.
Hij gaat alles met geleend geld doen en het lijkt me sterk dat hij zijn zakelijke belangen daarbij uit het oog verliest.
De kans op een tussentijdse afzetting van hem als president sluit ik dus zeker niet uit.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *