LADEN

Typ om te zoeken

Een aanzienlijke koelkast energiebesparing (Tom Lassing)

Beleggers Nieuws Besparen Laatste Nieuws

Een aanzienlijke koelkast energiebesparing (Tom Lassing)

Voor de meeste huishoudens is de koelkast een forse verbruiker waar tot wel 10% van alle gebruikte stroom aan op gaat.
Zeker als u nog een (heel) oude koelkast heeft, is een verbruik van 400 kWu per jaar voor een koel/vries combinatie geen uitzondering. Ook gewone koelkasten van de vorige generatie weten uw elektriciteitsgebruik goed op te jagen.
Hoeveel kost dat?
Een gewone kleine vrijstaande koelkast met A+ vermelding verbruikt tegenwoordig zo’n 110 tot 150 kWu per jaar. Een kWu stellen we voor het gemak even op 20 cent. Dat is nu dus slechts 22 tot 30 euro per jaar aan stroom. U heeft dan een goedkoop model vrijstaande koelkast zonder veel poespas. Als u nog een model heeft dat 400 kWu verbruikt, dan kost u dat 80 euro per jaar!
Een oude versie die minder verspillend is, kan u toch nog maar zo 50 tot 60 euro per jaar aan stroom kosten. Het verschil is uw winst als u een nieuwe koopt. U kan dus zelf bepalen hoe snel u de investering terug wilt verdienen. Een A++ koelkast is een stuk duurder, maar ook zuiniger. Vaak zijn de zuiniger koelkasten ook voorzien van veel meer leuke extra’s. Soms overbodig, maar vaak heb je toch ook wel voordeel van het beter bewaren van voedsel en dus minder snel weg moeten gooien.
Wilt u een koelkast met een vriesgedeelte er in, dan vliegt ook het stroomverbruik omhoog. Een klein A+ model verbruikt al snel 185 kWu per jaar. Een groot A+ model met vriesgedeelte kan maar zo op 300 kWu zitten. 185 kWu komt neer op zo’n 37 euro per jaar aan stroomkosten. Een oud model kan maar zo het dubbele slurpen. Een heel oud model nog wel meer. Verbruikt een nieuwe A+ groot model 300 kWu, dan komt dat neer op 60 euro per jaar aan stroomgebruik. Een A+++ apparaat is qua aanschaf echt veel duurder, maar het stroomgebruik is dan vaak minder dan 175 kWu terwijl de koelkast vaak ook veel meer handigheden en luxe kent. Is de 25 euro minder stroom per jaar en meer luxe en dus ook minder bedorven voedsel u een paar honderd euro waard?

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *