LADEN

Typ om te zoeken

Het ANP heeft een nieuwe inkomstenbron (Tom Lassing)

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Het ANP heeft een nieuwe inkomstenbron (Tom Lassing)

Gisteren kreeg ik vanuit Herentals (België) een mail waarin een bedrijf aangeeft namens het ANP te handelen. Ze stellen dat ik op een site inbreuk heb gemaakt op één van hun foto’s.
Het betreft een foto van Mario Draghi die spreekt als officiële ECB vertegenwoordiger. De foto is in 2015 op een site van mij gebruikt in een artikel van een externe columnist.
Deze foto was overigens al eerder gebruikt in een artikel van Les Crisis (Fr) in 2012. Het was dus in 2015 al een gedateerde foto.
Het ANP stelt nu dat ze de eigenaar is van de foto.
Het ANP komt echter niet met bewijs daarvan.
Via een ontvangen E-mail met een PDF moet ik nu maar geloven dat deze Belgische onderneming gemachtigd is om namens het ANP te jagen op misbruik van oude foto’s.
De rekening is maar liefst 318 euro.
De vraag is nu of het een legale actie is vanuit een door het ANP gemachtigde onderneming. Het kan immers ook een prachtige scam zijn.
Nergens op Internet is duidelijk dat het fotorecht van de foto bij het ANP ligt. In feite kan iedereen wel stellen het fotorecht op de foto te hebben.
Ik heb er maar een brief naar de directie van het ANP aan gewaagd. Ik kan me niet indenken dat het ANP de meeste gehate onderneming van Nederland wil worden. Toch lijken ze er naar te solliciteren met deze actie.
Ik begrijp dat er door ons ooit een fout gemaakt is, maar om dan maar direct een rekening van 318 euro neer te leggen gaat wel heel ver. Is het ANP bijna failliet of zo?

– Het advies aan iedereen met een website… Ga na of je mogelijk foto’s op je site hebt staan die een probleem kunnen geven. Bij twijfel de foto verwijderen. De persbureaus hebben een nieuw verdienmodel gevonden en laten externe bureaus de jacht openen. Een foutje is snel gemaakt en als ze na 17 jaar één foto bij mij hebben gevonden, dan is dat direct een kostbare zaak.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *