LADEN

Typ om te zoeken

Help, ik heb geld op de bank! (Tom Lassing)

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Help, ik heb geld op de bank! (Tom Lassing)

Stel even dat u in de gelukkige omstandigheid bent dat u veel geld op de bankrekening heeft staan, dan moet u zich ernstig afvragen of dat wel verstandig en veilig is.
Er bestaat namelijk zoiets als het depositogarantie stelsel. Dat zegt dat u tot 100.000 euro per bank per persoon ‘veilig’ kunt aanhouden.
Zou de bank in de problemen komen, dan bent u het overige geld kwijt.
Ja echt.
Gewoon kwijt.
Maar het is nog erger. De bank hoeft zelfs niet failliet te gaan om dat te laten gebeuren.  Daarbij is de 100.000 euro een bovengrens. Er is geen garantie op zich dat er niet meer geld genaast gaat worden. Zou immers de naasting van alles boven de 100.000e euro niet voldoende zijn om de bank te redden, dan mag er op meer spaargeld beslag gelegd worden. De vraag is ook of bij het vallen van een grote bank de pot wel groot genoeg is voor een garantie van 100.000 euro per persoon. De regeling geldt per land.
Het is dus zeker niet zo dat uw geld tot 100.000 euro veilig is.
Waar moet u op letten?
Houdt u er rekening mee dat bepaalde banken meerdere ‘merken’ in de markt hebben staan. De garantie is per bankconcern en dus maar één keer geldig over alle banken en alle rekeningen in dat concern.
De oplossing is om bij meerdere banken rekeningen aan te houden, of om goud en zilver te kopen van uw spaargeld.
Ook kunt u besluiten om meer geld te gaan beleggen, waaronder bijvoorbeeld in onroerend goed. Zeker als u uw geld toch niet direct nodig hebt is dat geen slechte gedachtegang. Er is wel een risico, maar zoals u hierboven al las, is er ook een enorm risico als u alleen maar spaargeld aan blijft houden.
Hoe groot is de kans dat het een keer mis gaat?
Nu, daarover kan ik het volgende zeggen… Vraag u af wat er gaat gebeuren als een reus als Deutsche Bank in de problemen komt. Net als in 2008 is het dan mogelijk dat er een domino-effect ontstaat en dat banken die de ene dag nog ijzersterk lijken, de volgende dag als kaartenhuizen in elkaar donderen. Ik zeg niet DAT het staat te gebeuren, maar het is zeker dat het KAN gebeuren.
Bij beleggen met uw geld heeft u in ieder geval ook nog kans op een opwaarts rendement. Op de bankrekening krijgt u tegenwoordig ook al bijna geen rente meer.
Mijn advies is om tot op het absolute minimum op bankrekening aan te houden en liever goud en zilverrekeningen te openen, of te gaan beleggen.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *