LADEN

Typ om te zoeken

Heel het spel is doorgestoken kaart

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Heel het spel is doorgestoken kaart

Steeds meer mensen komen niet rond. In Zuid Europa is dat al jaren zo, en nu zien we dat het ook in de Benelux zo ver is dat we moeten constateren dat de weg voor steeds meer mensen in feite doodloopt.
Hoe kan dat toch, dat we tot de rijkste landen in de wereld behoren en toch heeft 30% van de bevolking nog geen 1% van alle bezittingen?
Wat gaat er fundamenteel mis?
Ik wil het vergelijken met de regels van het economische voetbal. Dit lijkt op gewoon voetbal, met enkele regels die iets anders zijn.
Zo is het veld hellend en de 30% van de bevolking, maar ook de middenklasse heeft de goal aan de onderkant van het veld. Daarnaast is de scheidsrechter niet onafhankelijk, maar is hij deel van het andere team. Deze scheidsrechter mag de regels ook tijdens het spel naar eigen goeddunken veranderen.
Hoe willen we die wedstrijd ooit winnen?
De vraag is nu wat er moet veranderen. Heeft het serieus zin te discussiëren over een al dan niet oneerlijke fluitsignaal van de scheidsrechter?
Of moeten we kijken naar de fundamentele grondslagen van dit spel?
Het zou uiteraard al enorm helpen als we het veld vlak zouden leggen. Het zou ook al helpen als de rol van de scheidsrechter dan ook gelijk aangepakt wordt. Waarom zouden we het in een spelletje niet accepteren, maar accepteren we het wel in de echte economie?

Waarom de omschrijving van het hellende vlak?
In de economie kennen we fiat geld. Geld dat door bankiers verzonnen wordt en feitelijk geen geld is, maar krediet. Krediet waarover de bankiers altijd rente krijgen. Dat is het hellende vlak! Dat krediet verzinnen de banken. Ze mogen het verzinnen omdat we ons garant stellen met onze arbeid en onze bezittingen. ONZE arbeid en ONZE bezittingen en daarover mogen bankiers dan krediet verzinnen en ons rente in rekening brengen.
Wat er ook gaat gebeuren, de bankiers krijgen rente-inkomsten over het aan ons verstrekte krediet dat door hen verzonnen is. Zo kan je toch niet verliezen?
De andere gebruikers van het geld moeten altijd rente betalen. Je staat dus al achter voor je begonnen bent. Je bent slaaf van de bankier geworden.

Waarom worden rijken rijker en armen armer? Nu, kijk eens naar de rente component. Waar gaat die rente heen?
Naar mensen die het geld verzinnen, of er al veel van hebben!
Die staan dus bovenaan het veld en winnen altijd.
Onderaan zitten de verliezers die in feite geen kans hebben omdat ze altijd om duur krediet moeten smeken bij de bankiers of de rijken.

Als wij onze samenleving niet gaan opbouwen met rentevrij geld, dan zal deze oneerlijkheid nooit verdwijnen. Je kan staken wat je wil over een besluit van de scheidsrechter, maar het fundamentele probleem blijft dan bestaan dat je voetbal speelt op een hellend veld en jouw goal onderin te vinden is.

De oplossing is dus de zaak platleggen om rentevrij geld af te dwingen. Alles minder dat dat heeft uiteindelijk geen enkele structurele zin.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *