LADEN

Typ om te zoeken

Groei VS economie boven verwachting (Tom Lassing)

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Groei VS economie boven verwachting (Tom Lassing)

Bij ons is de statistiek zoals door de regering opgegeven soms een ‘beetje’ aangepast aan de wens van de politiek. Men past bijvoorbeeld de berekeningswijze iets aan, zodat een wat gunstiger beeld naar voren komt.
In de VS doen ze dat uiteraard niet. Daar is de mededeling dat de Amerikaanse economie met 4% gestegen is zonder enige twijfel waar…
U begrijpt hopelijk dat ik hier iets zeg waar ik niets van geloof. Ik geloof simpelweg niet dat de Amerikaanse economie echt met 4% gestegen is.


Het punt is namelijk dat de belastingmeevaller voor de bedrijven nu vol mee telt. Anders gezegd, de spelregels zijn veranderd. Ja, het kan zijn dat de cijfers van bedrijven nu beter zijn, maar de inkomsten van de overheid zijn lager en de inkomens van Amerikanen ook. Dat merken de Amerikanen waarschijnlijk pas begin volgend jaar als ineens blijkt dat ze heel veel aftrekposten niet meer mogen opvoeren. Dan geen teruggave van de belasting meer, maar mogelijk een naheffing over 2018.
Het is dan snel gedaan met de pret. Achteraf bezien is hun inkomen dan dus omlaag. Daar houden ze nu vaak nog geen rekening mee. De meeste Amerikanen kennen immers de impact van de belastingmaatregelen niet omdat ze er weinig over horen.
Die belastingstunt is overigens wel goed getimed. De tussentijdse verkiezingen komen net voor het moment dat voor de eerste keer afgerekend gaat worden door de individuele Amerikaan. Als ze dus eenmaal merken dat ze beet genomen zijn, hebben ze hun stem al op de verkeerde uitgebracht.
Ik verwacht dat de Amerikaanse economie een enorme dreun gaat krijgen in 2019. Amerikanen gaan er in inkomen flink op achteruit omdat fiscale voordelen die ze vroeger zelf hadden nu zijn overgeheveld naar de werkgever. Die laatste heeft geen verplichting om de voordelen terug aan de werknemers te geven. Het netto inkomen van veel werkenden is dus in 2019 lager en ze gaan dat zich in de loop van 2019 realiseren. Dan is er de kans op een forse consumentenvertrouwen dip en een enorme rem op de consumentenbestedingen.
Daarnaast gaan de handelsoorlogen met de rest van de wereld pijn doen. Je kan wel vriendjes met Noord Korea willen worden, maar dat land heeft de economische kracht van een doperwt. Met de rest van de wereld heeft de VS nu ruzie. Zoiets gaat gewoon pijn doen en dat gaan we terug zien in de beurswaarderingen. Daar kan je gewoon op wachten.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *