LADEN

Typ om te zoeken

Goudmarkt in beweging (Tom Lassing)

Beleggers Nieuws Goud Laatste Nieuws

Goudmarkt in beweging (Tom Lassing)

Zo op het oog is er niet veel gaande in de goudmarkt. De goudprijs ligt al maanden rond de 1300 dollar en erg veel krantenkoppen met iets van goud er in genoemd zijn er niet. Toch is er wel degelijk iets gaande.
Rusland en China overwegen namelijk een intern goud trading programma op te starten.
Zo kunnen ze namelijk onderling handelen en hun handel op basis van de goud wisselkoers afwikkelen. Een goud wisselkoers gebaseerd op de goudprijs ten opzichte van hun eigen munten.
Het verschil met nu is dat de huidige goudprijs afgestemd wordt op de dollarkoers, terwijl in feite die handel in het westen in goud een handel in papier is.
Een dubbele oplichting dus, want de hoeveelheid dollars in omloop is onbekend en de handel in papieren goud is windhandel, daar nog niet 1% van die handel gedekt is door echt goud.
In China wordt de goudhandel nu al in Yuan afgewikkeld. De hegemonie van de dollar in de goudmarkt is ten einde aan het komen. China is er helemaal klaar mee.
De vraag is hoe snel de 100% goudgedekte handel in China de 99% ongedekte handel van het westen gaat overvleugelen.
Daarbij gaat ook interessant worden hoe de prijs van goud zich onafhankelijk van elkaar gaat ontwikkelen. Tot op heden lopen de koersen van die twee markten redelijk gelijk op. De prijs van goud ligt in het oosten vaak rond de 10 dollar hoger dan in het westen. De prijsvorming loopt verder tot op heden redelijk gelijk op. Op 8 januari was het verschil slechts 6,24 dollar per ounce. Voor de kerst was er voor het eerst in lange tijd zelfs heel even een dag dat de koers in het oosten onder de koers in New York lag.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *