Home Beleggers NieuwsGoudSpaargeld, waar is het veilig

Spaargeld, waar is het veilig

by Tom Lassing

Gisteravond heb ik een leuk en lang gesprek gehad met iemand die al wel bezig was met zijn financiële welbevinden, maar nog geen antwoorden had op de vragen die hij zichzelf stelde.

Zo was bij hem ook het idee dat goud nu wel erg duur was geworden…
Dat op zich kan zo zijn, het is immers al 11 jaar in waarde aan het stijgen, maar vraag jezelf af, is de waardedaling van de euro tot staan gebracht?
Als je er zo naar kijkt, dan weet je in mijn ogen genoeg over goud. Gisteren schreef ik al in deze nieuwsbrief dat geld waardeloos kan worden, maar goud houdt altijd een waarde.
Ik blijf vinden dat je ook nu iedere maand wat goud zou moeten kopen.
Een andere vraag is het inkomen. Is een vast inkomen genoeg? Hoe vast is dat inkomen? Ook bij de overheden en bij bedrijven die voor of met de overheden werken moet de broekriem aangetrokken worden. Is het niet gewoon goed huisvaderschap als je al een stukje extra inkomen gerealiseerd hebt? Geeft dat je niet een stukje extra zelfstandigheid en zelfvertrouwen?

Zo ook het pensioen.

Hoeveel dagen is het geleden dat politici nog aangaven dat pensioenkortingen helemaal niet nodig waren. Vandaag in het nieuws dat de eerste kortingen bij enkele pensioenfondsen al realiteit zijn, of binnen drie maanden worden. Van één fonds gaan de pensioengerechtigden er op 1 april 2012 maar liefst 6% op achteruit. Dat is wel een heel slechte 1 april grap.
Uw spaargeld. U legt het bij de bank, omdat het veilig zou zijn. Die veiligheid is onzin, want de banken speculeren er zwaar mee. Er wordt op de beurs mee gespeculeerd, ze lenen het uit aan landen als Griekenland, Italië etc, of het wordt aan ondernemers verstrekt waarbij het zo is dat hoe groter het geleende bedrag des te kleiner is de controle die de bank er vooraf op laat doen.

U leest het goed.

Een bank verstrekt makkelijker een lening van 2 miljard dan een lening van 20.000 euro.
Dat komt namelijk omdat een lening van 2 miljard veel hoger in de organisatie binnenkomt, waar managers minder tegenstand te verwachten hebben. Uw lening van 20.000 komt bij de laagste medewerker en die moet het besluit verdedigen tegen zes lagen aan managers die allemaal de opdracht hebben om 10% van het werknemersbestand te schonen. Iedereen die een fout maakt loopt kans te worden gewipt. Zeker weten dat al die lagen er 100% zeker van willen zijn dat iedere vraag aan de klant gesteld is. Die onzekerheid wordt nog versterkt door het feit dat de experts bij de banken ver te zoeken zijn. Degenen met verstand van de materie zijn naar het beurshandel gedeelte van de bank verkast. Daar verdienen ze 10x meer geld en krijgen ze enorme bonussen. De ‘kneusjes’ zijn bij de sukkelige consumentenleningen blijven hangen.

Veiligheid

De bank heeft geen verplichting om uw geld veilig te bewaren. Ze hebben zelfs geen verplichting al uw geld terug te geven.
Gaat het mis bij de bank dan is er hooguit de van de staat uit verplicht gestelde kapitaalsgarantie. Die is er echter niet vanuit de bank, maar vanuit de overheid. Weliswaar deels betaald door de banken als groep, maar UW bank kan net degene zijn die te veel risico heeft genomen.
Uw spaargeld is het kapitaal waarmee de bank haar hefboom mag inzetten (een hefboom waarmee ze geld mag creëren) en waarmee de bank de bink mee speelt. Wat dat betreft is Binckbank ook wel een treffende naam en ik geloof niet dat het toeval is.

Wat zou u naar mijn idee met uw spaargeld moeten doen:
– Hou een stukje cash. U moet nu eenmaal snel geld hebben om een wasmachine, fiets of tv te kunnen kopen. Ook moet u zonder problemen een dure autoreparatie kunnen bekostigen.
– Koop een beetje fysiek goud in de vorm van munten of kleine baren. Mijn advies is om drie maanden te kunnen bekostigen vanuit fysiek goud en zilver. Mijn persoonlijke nadruk ligt hier overigens bij zilveren munten. Dat is immers makkelijk ‘klein geld’. Je wil niet een paar broden moeten kopen met een munt van een ounce puur goud als je die broden ook kan kopen met een zilveren munt.
– De rest van het spaargeld in kleine partjes maand na maand omzetten in goud en zilver op de metaalrekening, ongeacht de koers van dat moment.
Stel u heeft meer geld dan alleen als spaargeld nodig is, dan zou u met dat meerdere geld kunnen investeren in uw toekomst door kennis op te doen, door te investeren in uw tweede inkomen of op te starten bedrijf. Ik ondersteun dat via het gratis www.succesverhaal.nl of www.tweedeinkomen.com.
Heeft u NOG meer geld, dan kunt u overwegen het in te zetten in beleggingen in (winstgevende) bedrijven. Dat kan beursgenoteerd zijn, maar u kan ook in uw omgeving kijken. Misschien wordt de volgende Google of Microsoft wel ergens in uw buurt op een zolderkamer of garage opgezet.
Het punt waar ik bij beleggen wel op wil wijzen is dat de nadruk op ‘winstgevend’ moet liggen. Wilt u beursgenoteerd beleggen, dan is www.beursaccent.nl “mijn” manier van beleggen. Een andere manier is www.woensdagtrader.com

You may also like

Leave a Comment

Pro Gain BV / Beursbox
KvK 17254080
 
Tom Lassing
Sint-Oedenrodeseweg 41
5681PH, Best
Nederland
tom@lassing.nl