LADEN

Typ om te zoeken

Globalisering is over haar top heen (Tom Lassing)

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Globalisering is over haar top heen (Tom Lassing)

Veel politici geloven nog heilig in de globalisering, omdat het de wereldeconomie zo veel goeds heeft gebracht.
Het is waar, globalisering heeft vooral het Westen enorm veel goed gedaan. Ga eens na… Mijn opa overleed in 1990. Als die man nu terug zou komen, dan zou de stap van 1990 naar nu net zo groot voor hem zijn als de stap naar 1909 naar 1990, het jaar dat hij geboren werd.
Er is sinds 1990 zo ontzettend veel veranderd.
Computers bestonden toen al wel maar nog amper in huis. Internet was er nog niet voor de particulier. Mobiele telefoon was al wel eens gezien, maar het zou nog enkele jaren duren voor iedereen een gsm had.
Al die ontwikkelingen werden mogelijk mede dankzij globalisering waardoor de ideeën uit vooral Amerika in China spotgoedkoop gemaakt konden worden.
Er zat nog flinke groei in en er waren nog vrijwel geen bedrijven die de wereldhandel in hun sector domineerden.
Die situatie is nu echt anders. China wordt al steeds duurder en enkele enorme bedrijven hebben een vrijwel monopoly positie op hun markt. Denk aan Google, Facebook, Apple, Samsung, Twitter.
Enkele anderen proberen daar te komen, zoals Tesla, Microsoft, LinkedIn, Alibaba, Amazon, Ebay, Paypal.
Het probleem is dat enkele bedrijven te groot en te machtig zijn geworden. Deze bedrijven betalen via legale maar slinkse wegen veel minder belasting en ze gijzelen als het ware hele regio’s en landen. Het lijkt dan leuk om een Amazon warehouse in je land te krijgen, maar het zijn slecht betaalde en slopende banen en ze gaan ten koste van betere banen bij kleinere aanbieders die nu failliet gaan.
Het toenemende gebrek aan goedbetaalde banen maakt dat steeds meer gezinnen aangewezen zijn op uitkeringen. Zelfs met een dubbele (slecht betaalde) baan is een gezin niet te onderhouden.
Willen we niet naar de totale ontwrichting van de samenleving gaan, dan zullen er grote veranderingen in de verdeling van welvaart moeten komen.
Bedrijven moeten een eerlijk deel van de belastingen betalen. Doen ze dat niet, dan zullen steeds meer kleine bedrijven omvallen en zullen steeds meer lokale banen verloren gaan.
Maar de welvaart moet ook naar consumenten toe eerlijker verdeeld worden. Consumenten maken de economie. Geef je dus consumenten meer netto inkomen, dan zullen ze de economie op gang houden. Krijgen de consumenten het steeds een beetje zwaarder, dan zal de economie ook steeds iets verder terugvallen. We zitten nu op het kantelpunt en ik pleit daarom voor een grote verandering in de economie, vergelijkbaar met de verandering die globalisering bracht. Ik pleit daarom voor het basisinkomen.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *