LADEN

Typ om te zoeken

Gevolgen olieprijs daling

Beleggers Nieuws Besparen Laatste Nieuws

Gevolgen olieprijs daling

Mooi hoor die lagere olieprijs, maar ieder voordeel heeft zijn nadeel. Het voordeel van de lagere olieprijs is uiteraard de lagere kosten voor energie. Dat is welkom, zeker in een economische crisis.
Met de lagere energiekosten wordt Europa ook concurrerender met Noord Amerika alwaar de energiekosten al jaren extreem veel lager zijn.

Dat is het mooie aan de lagere energiekosten.
Er zijn helaas ook aanzienlijke nadelen.
Denk bijvoorbeeld aan de investeringen in duurzame energie.
Door de dumpprijzen van fossiele energie, is het investeren in duurzame energievormen veel moeilijker geworden. We weten allemaal dat we moeten overstappen op duurzame energie, maar we weten ook dat we dat niet met noodzakelijke subsidies moeten doen.
De oliemaatschappijen doen er alles aan om ‘hun’ markt te behouden. Ze willen dat we nog tot het jaar 2100 in fossiele energie zitten, want pas dan hebben ze hun investeringen er volledig uit en hebben ze ons maximaal uitgeknepen. Als dat moet door ons nu uit duurzame energie vormen te houden, dan zullen ze die kans niet laten lopen.
Het is echter waanzin dat we nog bijna allemaal op benzine, diesel en autogas rijden. Het zou veel beter voor ons zijn als we massaal zouden overstappen op elektrisch rijden EN als we daartoe ook zelf enorme zonnepanelen parken zouden aanleggen die de benodigde energie zelf opwekken.
Daartoe moeten we ‘out of the box’ denken.
Waarom zonnepanelen alleen op eigen dak? Vooral in de bedrijven parken zien we enorme daken die leeg zijn. Ze zien ook enorme oppervlaktes aan snelwegen. Als je niet op de weg iets kan, dan kan je er mogelijk wel wat naast!
Maar denk eens veel extremer. Waarom niet zonne-energie parken in Zuid Europa? We hebben al elektriciteitskabels die het verlies over die afstanden heel beperkt kunnen houden. Ga enkele duizenden kilometers verder en in Noord Afrika is er vrijwel altijd zon.
De daling van de olieprijs voorkomt dat we die structurele stappen gaan nemen. Net als de economische omslag bereikt lijkt, is er ineens een 20% daling van de prijs voor fossiele energie… Puur toeval? Ik denk het niet.
Het is ook niet zo dat de wereld geen onrust meer kent waardoor fossiele energie nu goedkoper wordt. In die zin is het politieke plaatje geen reden om een lagere fossiele energieprijs te verwachten.
Ik hou het er op dat de oliemaatschappijen en OPEC heel bewust de prijs nu drukken. Dat is niet blijvend, maar de kosten moeten zo onzeker blijven dat nét als men overweegt te gaan investeren in alternatieven, de zaak even op scherp gezet moet worden door forse dalingen van de energieprijs. Een stukje investeringen in de winst van de toekomst, zo zullen oliemaatschappijen denken.

PS: Zelf investeren in zonnepanelen was nooit zo goedkoop en rendabel. U krijgt 500 euro + een extra 100 euro korting op een compleet systeem. Klik hier voor meer info en die extra 100 euro krijgt u als u aangeeft via Beursbox te zijn gekomen.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *