LADEN

Typ om te zoeken

Gelijk loon voor EU burgers (Tom Lassing)

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Gelijk loon voor EU burgers (Tom Lassing)

De kersverse PvdA voorman Asscher denkt dat het een goed idee is om EU burgers een gelijk loon te geven.
Dat klinkt in eerste instantie heel leuk. Immers, waarom zou een Griek maar de helft voor hetzelfde werk mogen verdienen.
Echter, vraag je eens af, is het wel hetzelfde werk, is het wel dezelfde markt?
Het leven in Griekenland is vrijwel niet vergelijkbaar met het leven in Nederland. Zelfs zonder Griekse crisis was dat al zo. Hun economie is nu eenmaal heel anders.
De mensen daar verdienen nog niet de helft van wat wij verdienen en zelfs dan was zelfs in goede tijden hun inspanning commercieel gezien niet concurrerend.
Ik zal niet zeggen dat Grieken niet even hard werken, maar werken in 40 graden is wel anders dan werken in 20 graden. Werken met 9 maanden zomerweer is wel anders dan werken met drie maanden zomerweer. Dat hebben we het alleen nog maar over het weer.
Wat zegt Asscher eigenlijk als hij de lonen gelijk wil trekken? Dat het hier omlaag moet? Dat zouden de werkgevers hier wel willen, dus zoiets zal het goed doen bij een kabinetsoverleg met de VVD.
Of moeten de lonen in Polen, Bulgarije en Griekenland omhoog? In dat geval trekken de laatste ondernemers daar ook weg, want dan is het helemaal onmogelijk om er nog winstgevend te werken.
Met welk argument wil je dan de lonen gelijktrekken?
Hij stelt dat het gaat om brievenbusfirma’s. Hoeveel mensen werken er bij brievenbusfirma’s denkt hij?
De lonen gelijktrekken om brievenbusfirma’s tegen te gaan, is als een lekkende kraan repareren door te dweilen.
Je haalt het probleem, het water, wel iedere weg, maar de lekkage blijft.
Is hij volslagen maf geworden?
Wat ze vooral moeten doen, is de wet zo veranderen dat je daadwerkelijk te maken hebt met een actief bedrijf in dat land. Nu zetten slimme Nederlandse ondernemers een Poolse onderneming op en kunnen dan vervolgens in Nederland de Polen onderbetalen.
Nu kunnen ze wel lonen in Polen proberen op te trekken, maar dan gaan echte Poolse bedrijven in Polen failliet. Als het vervolgens niet de lonen zijn, waar het verschil in zit, dan zijn het de belastingen wel.
Politici wilden een Europese markt, maar ze hadden er geen rekening mee gehouden dat je daarvoor wel de wettelijke en economische kaders VOORAF moet scheppen. Nu hebben slimme ondernemers de mazen in de wet gevonden en dan willen politici gaan dweilen met de kraan open.
De lonen gelijk optrekken is een prachtig idee voor gelijke markten. De lokale markt in Bulgarije, Polen, Griekenland is echt wel anders dan die van België en Nederland. De lonen gelijk trekken zal de economie overal verstoren. Asscher roept deze ‘oplossing’ omdat dan het probleem in Polen, Bulgarije en Griekenland ligt.Lekker makkelijk dus voor een Nederlandse politicus.

De wet goed aanpassen, brengt het probleem naar ons toe. Uiteindelijk weet ook Asscher donders goed dat hier geen snelle oplossing voorhanden is. Hij gaat dus straks met vingertjes naar anderen wijzen om zijn eigen blazoen schoon te houden.
De snelste oplossing is juist om misschien eerst even wat minder Europa lieve wetgeving in te voeren en dus opslagen verplicht te stellen voor het te werk stellen van buitenlandse werknemers. Als dus een Poolse chauffeur of tomatenplukker in Nederland komt werken, dan moet deze gewoon een Nederlands loon krijgen gedurende de uren dat deze hier te lande werkt. Voor welke bedrijf hij of zij ook werkt.
Daarmee is de binnenlandse werknemer beschermd, maar verpest je de markt elders ook niet met veel hogere lonen die ze zich daar niet kunnen veroorloven.
Asscher wil echter geen oplossing. Hij is gewoon met loze verkiezingsretoriek gekomen. Dat nemen we Wilders kwalijk, maar deze B.S. van de PvdA is ook gewoon heel simpel kiezersbedrog. Het is alleen nét even iets leper opgesteld.

Wat mij betreft de eerste gele kaart voor de nieuwe PvsA voorman.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *