LADEN

Typ om te zoeken

Geldschepping, een uitleg door DNB

Bedrog en fraude Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Geldschepping, een uitleg door DNB

Eindelijk heeft DNB besloten om een uitleg over geld te geven. Eindelijk… we praten over eind 2015(!) geeft ze toe dat er geldschepping plaatsvindt bij het aangaan van schulden via een commerciële bank.
Ze zegt het zo:

“Geldschepping is een gevolg van het aangaan van een lening bij een bank. Wanneer een bank en een klant een kredietovereenkomst afsluiten, gebeuren tegelijkertijd twee dingen op de balans van de betreffende bank. Aan de bezittingenkant schrijft de bank bij dat een vordering op de klant is ontstaan, bijvoorbeeld een hypotheek of een bedrijfslening. Aan de verplichtingenkant schrijft de bank bij dat de betreffende klant de beschikking heeft over een tegoed ter grootte van de lening. Dit nieuwe tegoed valt onder de definitie van de geldhoeveelheid, en dus is nieuw geld gecreëerd.”
geldhoeveelheid2015

Als we kijken naar de totale hoeveelheid aan geld, dan is de totale taart hierboven slechts een fractie van wat er in totaal in de economie rondgaat. Het meeste geld is namelijk tot stand gekomen door commerciële banken die geld uitlenen aan bedrijven en particulieren. En dát geld wordt verzonnen zodra de handtekening onder het contract gezet is. Er is dan sprake van geldschepping. Als dan later de lening terugbetaald wordt, dan is er sprake van geldvernietiging. Echter… de rente die aan de bank betaalt is, die zal niet meer vernietigd worden. Er komt dus hoe dan ook steeds meer geld in omloop.

Lees hier de verdere uitleg van DNB:
http://www.dnb.nl/nieuws/nieuwsoverzicht-en-archief/dnbulletin-2015/dnb325255.jsp#

Het heeft bijna 200 jaar moeten duren voor DNB het sprookje van de banken die alleen spaargeld uitlenen eindelijk ontkracht heeft!

Waarom nu dan eindelijk openheid?

Ik denk dat de reden is dat er nu door steeds meer maatschappelijke stromingen geroepen wordt om helderheid. Steeds meer mensen zien de oneerlijkheid van het systeem in en de geheimzinnigheid waarmee DNB het allemaal onder de pet hield gaf de complottheorie schrijvers steeds meer kracht. Het was echter geen complottheorie, het is nu duidelijk geworden dat het allemaal waarheid was!
Hoe lang schrijf ik al niet over het geldsysteem? Ik ben zelfs een paar jaar geleden door een woordvoerder van de Rabobank gebeld, waarna hij het sprookje van het uitgeleende spaargeld probeerde te verkopen. Ik heb er toen de bankbalans bij gehaald en ZELFS met die onder zijn ogen kon hij het niet over zijn hart verkrijgen om toe te geven dat hij lariekoek verkocht.

Door het nu eindelijk toe te geven hoe het echt zit, hoopt de DNB waarschijnlijk dat het systeem legaal kan blijven. Het is namelijk crimineel om geld te scheppen uit lucht. Immers, een gewone ondernemer moet er voor werken. Een werknemer moet er voor werken, maar een bank, die creëert gewoon geld omdat een ander het geld komt lenen!
En daar vraagt de bankier dan nog rente voor ook!

Waarom mag de bank zoiets wel, en waarom mag mijn bedrijf dat niet? Ik wil zakelijk gezien ook wel geld uit niets kunnen scheppen!
Wil je een miljoen lenen? Toon maar aan dat je de rente en aflossing kan betalen en ik schep graag uit het niets een miljoen en breng je er 4% rente per jaar voor in rekening.
Iedere maand hou ik mijn hand wel op en krijg ik dus geld, terwijl ik aan de andere kant geen kosten heb over dat verzonnen geld.

Het kan toch niet anders of daar wordt je schatrijk van?

Kan een bank onbeperkt geld bij creëren? DNB zegt van niet, maar in feite erkent ze het wel.

Ja, banken kunnen onbeperkt geld creëren. Echter… DNB zelf zal dat proberen tegen te werken door de rente te manipuleren. Als de banken te scheutig zijn met leningen verstrekken, dan zal DNB de rente doen stijgen. Lenen wordt dan duurder en men zal minder snel nieuwe leningen willen afsluiten. Door de hoge rente wordt de markt gedwongen om minder geld te lenen en creëren. Het kán dus wel om ook dan nog geld te creëren, maar het is gewoon minder interessant bij die hoge rente.
Zodra men leningen begint af te lossen, is er weer sprake van geldvernietiging. DNB doet dan net alsof de toestand van het begin weer terugkomt. Dit is erg kort door de bocht, want wat DNB vergeet te vermelden, is dat bij een hypotheek van 30 jaar er aan rente ongeveer 1,5 keer het geleende bedrag is betaald. Wordt de hypotheek afgelost, dan wordt alleen het initiële bedrag weer vernietigd, maar de betaalde rente blijft bestaan en is het bezit van de bank geworden. Op die manier kunnen banken in enkele tientallen jaren extreem rijk worden.
De enige reden waarom banken de wereld nog niet opgekocht hebben, is in feite hun eigen hebzucht geweest. De commerciële bankiers wilden zo graag zo absurd veel geld verdienen, dat ze in 2008 de banken bijna failliet lieten gaan. De onderliggende redenen van die absurde gretigheid is nooit weggenomen. Nog altijd krijgen bankiers enorme bonussen en is de perverse prikkel er nog om het systeem extreem te misbruiken voor eigen persoonlijk gewin.

Vandaar mijn oproep om banken te splitsen en alleen de kernbanken de toestemming te geven geld te creëren. Het beste zouden de kernbanken dan staatseigendom zijn. De rente komt dan namelijk het volk ten goede en niet de al extreem rijke bankiers.

Hoe wilt u minder afhankelijk van dit geldsysteem worden? Los uw leningen af! Haal uw euro’s van de spaarrekeningen! Gebruik zo min mogelijk het geld van de banken. Wilt u spaargeld, zet uw geld dan wel in goud en zilver. Dat kunt u op goud en zilverrekeningen bewaren en op ieder gewenst moment weer wisselen naar welke munt die u maar wenst. Geld op de (euro) spaarrekening is niet langer uw geld. Met uw overboeking naar de bank is het geld van de bank geworden en de bank gaat er mee speculeren. Voorkom dat dus door ze de kans niet te geven dat met uw spaargeld te doen!

Tags
Vorig artikel
Volgend artikel

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *