LADEN

Typ om te zoeken

Geld toe voor gebruiken stroom

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Geld toe voor gebruiken stroom

Afgelopen woensdag 19 april, kregen sommige Nederlanders enkele uren lang geld toe voor het verbruiken van elektriciteit. Hoe zit dat?

Een dergelijke situatie kan maar zo optreden op een dag dat de zon overvloedig schijnt én het stevig waait. Dan is er veel meer aanbod van stroom dan vraag en daalt de prijs sterk, of schiet zelfs onder het nulpunt. Vanwege die situatie stonden er windturbines stil en werden er zonnepanelen afgeschakeld. Oplossingen voor dat probleem zijn vraagsturing of, op langere termijn, beduidend meer opslag in batterijen en waterstof. Denk aan thuisbatterijen, of grootschalige opslag in waterstof die dan vervolgens door de industrie kan worden gebruikt. 

Wie hadden gratis elektriciteit? Dit was alleen weggelegd voor de (kleine) groep mensen met een dynamisch energiecontract, wat wil zeggen dat de prijs die zij voor elektriciteit betalen, varieert per uur. Die uurprijzen worden een dag van tevoren bepaald aan de hand van het weerbericht en de verwachte vraag, vertelt Fokko Mulder, hoogleraar materials for integrated energy systems aan de TU Delft.

Als het verwachte aanbod van elektriciteit dan groter is dan de vraag, en de stroom kan ook niet naar het buitenland, dan kunnen er negatieve prijzen optreden. Dat zagen we dit jaar voor het eerst op 19 april gebeuren en de kans is aanwezig dat het nog vaker gaat voorkomen.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *