LADEN

Typ om te zoeken

Geen uranium uit Rusland meer

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Geen uranium uit Rusland meer

In de VS is het voorstel gedaan om niet langer uranium uit Rusland af te nemen. Een stap die door de Amerikaanse bedrijven die actief zijn in uranium graag gezien zou worden.

Rusland is wereldwijd een grote leverancier van uranium en op dit moment valt het buiten elk embargo.

Het zou voor vooral Amerikaanse uraniumbedrijven een enorme opsteker zijn als het minstens in de VS wel onder een embargo komt te vallen.

De VS zou de hogere kosten voor kernenergie makkelijk kunnen dragen. Energie is er immers nog goedkoop ten opzichte van de prijzen in Europa.

Nadat het bericht hierover wereldkundig werd, zagen we de koersen van de Amerikaanse uraniumaandelen fors oplopen. De gemiddelde koersstijging lag rond de 5%. Eerder in de sessie was dat amper een procent.

Het aandeel Kazatomprom, dat een enorme uranium leverancier uit Kazachstan is, steeg bijna 10% op het bericht.

Het Russische uranium onder het embargo brengen zal voor de VS weinig impact hebben. Het land heeft zelf uranium productie. Europa heeft het minder makkelijk, want heeft te weinig eigen productie en moet dan elders inkopen. De totale wereldwijd uraniumproductie is al niet genoeg de komende tien jaar. Een totaal embargo zou dus voor Europa een lastige zaak worden. China en India zullen zo’n embargo vrijwel zeker niet volgen. Ook voor hen is het een erg ongunstige zaak.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *