LADEN

Typ om te zoeken

Gaat Rusland de Baltische staten weer inlijven?

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Gaat Rusland de Baltische staten weer inlijven?

In bepaalde politiek kringen is er de angst dat dit staat te gebeuren. Men kijkt naar Georgië, De Krim en naar Oost-Oekraïne en trekt het beeld door naar de Baltische staten.
Een deel van die angst is terecht. Vooral in Letland en Estland bestaan er forse Russische minderheden. Hele dorpen en landstreken zijn er bevolkt door etnische Russen die nog altijd niet blij zijn dat ze nu in het buitenland wonen.
Als die mensen door economische tegenspoed zichzelf minder welkom in die landen voelen, dan kan de roep ontstaan voor ‘hulp’ vanuit het moederland.
Wie houdt Rusland tegen als het haar staatsburgers komt ‘helpen’?
In Estland wonen slechts 1,2 miljoen mensen en de bevolking neemt gestaag af. Ruim een kwart van de bevolking is Rus.
In Letland wonen slechts 1,8 miljoen mensen en ook daar neemt de bevolking af. In 10 jaar tijd is de bevolking met 10% afgenomen. Ook hier is een kwart van de bevolking Rus.
Litouwen is veel minder “Russisch”. Er wonen 2,7 miljoen mensen en ook hier een forse afname van de bevolking. In tien jaar tijd van 3,5 miljoen naar nu 2,7 miljoen. Slechts een kleine 6% is er etnische Rus.
Er wonen meer Polen dan Russen in Litouwen. Die Polen wonen in het zuidoosten van Litouwen. De Russen wonen in Litouwen met name in de steden. Dat is in Estland en Letland anders, daar wonen de Russen vooral op het platteland en langs de Russische grens.
Dan even naar ‘waarom’ zou Rusland de Baltische staten weer willen inlijven? De reden is simpel. Het zou de NAVO op veel meer fysieke afstand zetten. Nu zit de NAVO letterlijk tot enkele meters van een voor Rusland belangrijke scheepsvaartroute de Oostzee in. Door de NAVO aanwezigheid in de Baltische landen zijn de twee belangrijkste Russische steden voor gevechtsvliegtuigen van de NAVO potentieel bereikbaar. Er is dus wel degelijk een flink Russisch militair belang om de NAVO er weg te krijgen en er zelf het heft weer in handen te nemen. Die paar miljoen inwoners kunnen zelf geen enkele vuist tegen het machtige Rusland maken. Voor Rusland is het daarom slechts wachten op een zwak moment voor de NAVO. Vooral Estland en Letland lopen dan risico.
Rusland heeft daarbij wel een probleem. Over twintig jaar zijn de mensen die ooit in moederland Rusland geboren werden allemaal overleden. Iedereen met een Russisch paspoort in de Baltische staten is dan ook daar geboren en voelt zich vanuit dat gegeven waarschijnlijk niet zo Russisch als de Russen die nog vanuit het moederland naar de Baltische staten zijn gekomen. De oorspronkelijke Russen in de Baltische staten zijn nu al voornamelijk gepensioneerden die in krimpende dorpen en steden wonen.

Tags
Vorig artikel
Volgend artikel

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *