LADEN

Typ om te zoeken

Gaat Alibaba een megaboete in Amerika krijgen?

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Gaat Alibaba een megaboete in Amerika krijgen?

Alibaba heeft een beursnotering in de Verenigde Staten. Dat leek een gouden zet die miljarden extra in het laadje bracht. De vraag is echter of het strategisch wel zo’n juiste keuze was.
De VS heeft als beleid dat ze wereldwijd bedrijven aanklaagt als die in Amerika zaken doen EN elders in de wereld fouten maken. Niet voor niets dat vooral Europese bedrijven en dan met name banken mega boetes in de VS kregen.
Het is een mooie manier van de VS om de rest van de wereld een soort strafbelasting op te leggen. Daarmee kan de VS buitenlandse concurrenten van Amerikaanse bedrijven verzwakken.
Door de Amerikaanse beursnotering heeft Alibaba zich kwetsbaar gemaakt voor een megaboete. Er gaat namelijk nog zat verkeerd bij het bedrijf. Via de website van Alibaba worden namelijk heel wat illegale producten verkocht. Denk aan de massale verkopen van nep luxe artikelen van de grote modemerken.
Het gekke is dus dat de VS een boete kan opleggen voor die praktijken, maar dat de gedupeerde modemerken vervolgens niets van die opgelegde megaboete gaan zien. Hun enige voordeel is dat de kans groter is geworden dat Alibaba deze praktijken in de toekomst aan banden gaat leggen.

alibaba
Maar Alibaba is nu dus kwetsbaar, want het bedrijf is een rechtstreekse concurrent van bijvoorbeeld het Amerikaanse eBay. De kans dat die megaboete er gaat komen acht ik vrij reëel.
Ondertussen heeft de beurskoers van Alibaba de laatste tijd al een dreun te verwerken gekregen. De wittebroodsweken zijn voorbij. In november vorig jaar was de koers 115 en hoger. Nu is de koers rond de 65 te vinden en ondanks een stijging van 3,6% eergisteren is de trend onmiskenbaar neerwaarts. Ook hier is weer uitgekomen dat de beurskoers binnen een jaar na de IPO onder de uitgiftekoers is uitgekomen.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *