LADEN

Typ om te zoeken

Gaan beleggers hier winnen of verliezen

Beleggers Nieuws Goud

Gaan beleggers hier winnen of verliezen

Mijn concollega en mede publicist Jack Hoogland liet afgelopen week een grafiek zien die veel duidelijk maakt, maar ook veel onzekerheid geeft.
Het gaat om deze grafiek:

goudetfsept2015
U ziet hier dat iedere fysieke ounce goud nu gedekt is met 228 ETF’s…
Oeps…
Dat moet andersom zijn. Er zijn 228 bezitters van ETF’s die allemaal denken via de goud ETF bezitter te zijn van één ounce goud!
En u hoeft geen raketgeleerde te zijn om te begrijpen dat dit een keer vreselijk fout gaat lopen.
Je moet wel gek zijn om goud ETF’s te willen bezitten!
U weet, er zijn leugens en er zijn statistieken… Zo ook met grafieken. Wat zegt deze grafiek…
Deze grafiek zegt dat de totale hoeveelheid geregistreerd goud enorm is afgenomen. Dat is correct.
Het is echter maar een deel van het verhaal.
Er is namelijk wel veel meer goud in de kluizen, alleen is dat goud nog niet geregistreerd. Het moet nog toegewezen worden. Maar… Houdt dat dan in dat er voldoende goud is om alle ETF’s te dekken?
Neen.
Er is nog altijd een tekort aan goud, alleen is het lang zo extreem niet.
De totale hoeveelheid goud bij de Comex was in 2001, op zo ongeveer de bodem van de goudmarkt slechts 1 miljoen ounces. Dat was indertijd zowel geregistreerd als ongeregistreerd goud. De top van de hoeveelheid goud in de kluizen bij de Comex werd bereikt in de periode 2011 / 2012. Toen lag er in totaal 11,5 miljoen ounces in de kluis, waarvan ‘slechts’ 2 miljoen geregistreerd.
Daarna verdween er goud uit de kluizen, tot een dieptepunt van 7 miljoen ounces halverwege 2013. Na die tijd nam de hoeveelheid goud juist weer toe! Er was recent 9 miljoen ounces in de kluizen, waarvan slechts 750.000 ounces geregistreerd was. De rest was er wel, maar niet toegewezen aan een product.
Is dit verkeerd?
Ja. Het is verkeerd. Immers is de belofte aan beleggers gedaan dat de ETF’s 100% gedekt zijn. Dat zijn ze niet.
Is het een ramp?
Neen. Nog niet. Maar ALS het ooit fout gaat, wat gaat er dan gebeuren?
Is dit DUS het argument om fysiek goud te bezitten?
Ja en nee.
ALS het misgaat, dan weet ik één ding vrijwel zeker en dat is dat de koers van de ETF’s zal kelderen. Men zal ineens inzien dat er in gebakken lucht is gehandeld. Men zelf massaal het geld terug willen hebben of het onderliggende goud willen verkrijgen. Dat laatste kan niet, dus het zal cash moeten worden.
Dat heeft de potentie de markt enorm te verstoren en de kans acht ik dan heel reëel dat in eerste instantie de goudprijs daar ook een enorme lel van meekrijgt. In de paniek is misschien wel kortstondig een koers van $300 of minder mogelijk. Maar dat kan een kwestie van minuten zijn. Daarna komt het besef dat je veel beter het goud zelf kan bezitten en ik verwacht dan de koers weer snel terug op het uitgangspunt. We weten allemaal dat de beurs altijd overdrijft, dus een forse stijging is daarna ook niet onmogelijk.
Hoe dan ook ben ik niet blij met de constatering dat de Goud ETF één grote luchtbel is. Dat is uiteindelijk voor niemand goed.
En waarschijnlijk gaan veel mensen ooit heel veel geld verliezen omdat het product in feite deels een leugen is.

Ik ben van mening dat je NIET in goud moet speculeren voor de koers. OOK niet in de goud ETF.
Ik zie daarom geen enkele meerwaarde in het Goud ETF product. Je kan, als je goud voor de lange termijn wilt bezitten als spaargeld, veel beter het fysieke goud zelf bezitten. Alleen dan ben je er zeker van dat je ook echt eigenaar van goud bent. De ETF is slechts een belofte. Een belofte van vaak bankiers. U mag onderhand wel weten hoeveel dat tegenwoordig nog waard is.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *