LADEN

Typ om te zoeken

Fossiele energie is de energie van de vorige eeuw

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Fossiele energie is de energie van de vorige eeuw

waterstof

Ik ga er eens heel anders naar kijken. Normaal kijk ik naar de money drain vanuit het Westen naar de olie en gasstaten. Nu kijken we eens naar de groei van de economische macht van China en India.
De helft van de wereldbevolking is nu bezig aan een forse economische opkomst. Een betere economie houdt in, meer energieverbruik.
We gaan steeds meer zien dat fossiele energie letterlijk de andere kant opgepompt gaat worden. Energie hoeft niet eens duurder te worden om toch voor Europa steeds verder onbereikbaar te worden.
Waarom zouden we willen blijven concurreren met die opkomende markten daar waar het in feite een onhaalbare toekomst gaat brengen? Hoe groot de Europese markt ook is, ze is qua inwoners nog niet de helft van zowel de Indische als de Chinese markten.
We gaan de strijd om de resterende fossiele energie op termijn niet van China en India winnen. Moeten we ook niet willen.
We zijn nu in staat (lees: rijk genoeg) om de eerste stappen te zetten richting duurzaam. De belangrijkste stap die Nederland (en België) nu moeten maken is de stap naar bijvoorbeeld de ontwikkeling van waterstof. Daar moet een enorme ontwikkeling plaatsvinden en als we ons daar op concentreren, dan is het snel geregeld. We kunnen het nu al voor de grootgebruikers, dus met een beetje goede wil en verdere ontwikkeling kan dit voor consumenten ook wat gaan betekenen.

Waarom waterstof?
We kunnen relatief makkelijk enorme hoeveelheden energie opslaan in waterstof. Denk daar eens aan. We slaan de zonne-energie die we overdag en in de zomer te veel produceren op in waterstof en in de avond en in de winter gebruiken we de eerder opgeslagen waterstof. In één klap zou het nadeel van zonne-energie weggenomen zijn!
Zo’n ontwikkeling zal letterlijk een energierevolutie ontketenen. De huidige overcapaciteit aan zonne-energie in Groningen zou in één klap opgelost zijn als we een waterstof fabriek en elektriciteitscentrale in Groningen bouwen. Goed voor de economie, goed voor de werkgelegenheid.
Bouw er ook één rond IJmuiden en één op de maasvlakte en heel Nederland kan voorzien worden van elektriciteit die puur duurzaam wordt opgewekt, zonder dat er een 100% back up online hoeft te zijn.
We kunnen op termijn zelfs gaan kijken of we het waterstofgas kunnen inzetten als vervanging van ons aardgas.
Als we dat doen, dan zijn her geen beperkingen meer voor zonnepanelen. Hoe meer hoe liever, want ieder zonnepaneel versterkt dan onze economie.
Als we dan ook nog eens ons wegennet gaan gebruiken als zonnepanelenoppervlakte, dan zouden we helemaal een klapper maken. Wie kan er immers tegen zonnepanelen in het wegdek zijn als dit zonder verkeersrisico wordt toegepast terwijl we de overtollige energie dan opslaan.
De enige vraag is hoe lang het gaat duren voor we de stap nemen. Dát ze genomen gaat worden staat al vast. We zullen er toe worden gedwongen. Hoe later we de stap nemen, des te meer zal het buitenland ons potentiële marktdeel al afnemen. We moeten de lef hebben om voorlopers te willen zijn en de markt naar ons toe te trekken. Dat vergt lef en visie.

Hmmm, twee zaken die in zowel in Nederland als in België niet meer in de politiek voorkomen. Zijn er dan ondernemers die dit durven in te zetten?

Tags
Vorig artikel

2 Reacties

 1. Quataert Walter 25 januari 2019

  Hallo,
  de energy lobby is veel te sterk anders had europa dat al 10 jaar gedaan

  Beantwoorden
 2. C.H.J.Bos 25 januari 2019

  schitterend verhaal!! Maak er een soort pamflet van en stuur het dan naar de jeugd via de sociale media.
  Zelf ik ( in zeer hoge leeftijd ) zou heel wat adressen waar ik het naar toe zou willen sturen.

  Beantwoorden

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *