LADEN

Typ om te zoeken

Europa na de Brexit

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Europa na de Brexit

eu, europa

Als straks het Verenigd Koninkrijk uit de EU is, hoe gaat Europa zich dan aan de wereld presenteren?
In veel overleg situaties zat Europa er als één. Straks moeten zowel het VK als de EU vechten voor een plaatsje. Het is de vraag of de wereld deze twee ieder voor zich overal een stoel wil geven. De EU is groter, maar het VK heeft vanwege haar oude wereldmacht veel goede vrienden overgehouden, daar waar de EU met Duitsland als grootste speler niet bepaald het geliefste jongetje in de klas als leider heeft.
Het Europa dat overblijft, hoe hecht is dat uiteindelijk straks nog?
Er is de tegenstelling Noord-Zuid, maar ook de tegenstelling Oost-West.
In hoeveel blokken valt de EU uiteen nadat de VK als EU blok aan het been verdwenen is?
De grootste aanjagers voor de éénwording van Europa willen nog altijd één staat. Juist dit streven was een belangrijke reden voor de opkomst van de anti EU sentimenten in het VK.
Als straks de EU aanjagers wederom inzetten op het snel en ondemocratisch vormen van één staat, welke landen vallen dan vervolgens af? De mythe dat je de EU nooit meer kan verlaten is onjuist gebleken. Het is wel degelijk mogelijk. Als Duitsland, Denemarken, Zweden en Nederland besluiten om samen een kern EU te vormen, dan is het gedaan met de rest.
Dat zal dus niet snel gebeuren.
Aan de andere kant willen deze landen niet omlaag getrokken worden door landen als Italië, Griekenland, Portugal en Spanje die hun kont afvegen met de afspraken over begrotingen, en ook niet door landen in Oost Europa die hun deel van het vluchtelingenvraagstuk niet op willen pakken, maar ook vervallen in oude Oostblok regelgevingen omdat de vrijheid van democratie de leiders niet lekker ligt.

Duitsland was na de Tweede Wereldoorlog en met name de laatste jaren een mooi toevluchtsoord voor vluchtelingen, maar het volk aldaar is nu genoeg uitgedund om nog langer een gevaar voor het uitbreken van de derde wereldoorlog te zijn. De grote hoeveelheid buitenlanders maakt nu het land instabiel.
Het ‘verdunnen’ van het Duitse bloed was namelijk zeer waarschijnlijk de reden dat Duitsland vol vluchtelingen gebracht moest worden. De wereld wil niet een derde keer geconfronteerd worden met een verenigd Duitsland dat een volgende veroveringsoorlog begint.
Is er een alternatief voor Europa, buiten het streven naar één staat?
Ik vrees van niet. De vraag is eigenlijk slechts via welke tussenstappen dat eindplaatje ooit gehaald gaat worden.
Een Europa dat uiteenvalt in meerdere blokken is geen meerwaarde. De beste weg is één groot blok met geleidelijke gelijktrekking van de verschillende economieën. We moeten ons realiseren dat je in Nederland altijd harder kan werken dan in Griekenland. Al was het maar vanwege het weer, maar ook de bereikbaarheid is zoiets. Een land vol met eilanden heeft extra uitdagingen. Aan de andere kant kan de economie ook weer zo veranderen dat in de toekomst een warmer klimaat of een hogere ligging ook weer interessanter wordt. We moeten in Nederland en Vlaanderen dus niet denken dat het hier altijd zo mooi blijft.

De euro kan geen succes blijven als niet ook belastingen, begrotingen en pensioenafspraken van landen op elkaar afgestemd gaan worden. Die vrijheid om het zelf te regelen moet dus alleen al voor het blijvende succes van de euro weggenomen worden. Helaas is dat wel een achterliggende realiteit.
Het ontstaan van lokale blokken in de EU kan de doodsteek voor de gehele EU worden. De EU lobbyisten zullen dus iedere toenadering van landen tot elkaar proberen dwars te bomen. Het collectief is immers heilig. Voor het collectief moeten individuele vrijheden gaan sneuvelen. De vraag is hoe en hoe snel ze dat gaan aanpakken.
De vraag is of dat streven gaat lukken zonder de EU er voor op te offeren…

Tags

1 Reactie

  1. Henk Donkers 31 januari 2020

    We bezien Europa nog veel te veel als economische waarde en niet als hoogwaardige samenleving na de verschrikkingen van twee wereldoorlogen. Europa gaat voor mij over een kwalitatief hoogstaand mensbeeld waarin mensenrechten, vrijheid van mening, vrije pers etc. de drijfveer zijn. En de export van dat mensbeeld over zoveel mogelijk landen. Daar wordt de wereld beter van. En zie wat we bereikt hebben. Europa is begonnen met 6 landen en we hebben al tot 28 (nu27) landen geexporteerd. Natuurlijk niet zonder problemen maar het gebeurt wel. En er zijn weer landen die graag mee willen doen.
    Erich Honecker heeft eens gezegd dat de Weimarrepubliek niet ten onder is gegaan aan te veel nazisten maar aan te weinig mensen die bereid waren de democratie en mensenrechten te verdedigen. Ook vandaag de dag een waardevolle reminder.

    Beantwoorden

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *