LADEN

Typ om te zoeken

ETF crash blijft in media vrijwel onbesproken

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

ETF crash blijft in media vrijwel onbesproken

In de BeursAccent Nieuwsbrief van 1 september is een beurscrash besproken die ik pas gisteren in een andere nieuwsbrief besproken zag worden.
Op 24 augustus dook de beurs enkele procenten omlaag. Tot nu toe geen probleem, kan immers gebeuren. Het op één na grootste ETF fonds en enkele andere ETF fondsen daalden daarop echter in enkele seconden tijd tot wel 30% in waarde. Dát is wel een probleem!
Waarom is dat een probleem en belangrijk?
Nu, de onderliggende waarde van die ETF’s die daalde slechts enkele procenten. De beurskoers van de ETF’s zelf waren het probleem. De computerprogramma’s veroorzaakten een mini crash van ongekende omvang. De reden dat u er nog niets van hoorde was dat de crash al na enkele minuten voorbij was. De handel werd namelijk beperkt en de computerprogramma’s werden weer in het gareel gebracht.
Bijna was de financiële wereld door geautomatiseerde handel compleet naar de verdommenis geholpen!

bearishe grafiek
En dat feit is nu in feite bijna staatsgeheim geworden.
24 augustus 2015 gingen we door het oog van de naald en bijna niemand heeft het doorgehad.
De ETF IVV verloor 26% van haar waarde!
De ETF’s VIG en SDY verloren 38% van hun waarde. In enkele seconden werd er tientallen miljarden aan waarde verloren. Dit was echt kiele kiele.
Zoals gezegd werd de handel automatisch stopgezet door een beursmaatregel en dat voorkwam dat we failliet gingen als westelijke samenlevingen. Met de crash van de ETF’s waren namelijk pensioenfondsen omgevallen en hadden ook banken en verzekeraars hun deuren kunnen sluiten. Dat terwijl de onderliggende waarde in feite niet veranderd was. Slechts de ‘vrije’ handel in de ETF’s zelf was volledig van slag en computers kwamen in een tailspin terecht. Als er geen beursmaatregel was gekomen, dan waren de computers doorgegaan met omlaag bieden tot de nul was bereikt. Men trok er bijna letterlijk de stekker uit om dat te voorkomen.
Wat is er duidelijk geworden…
We zijn volledig afhankelijk geworden van de juiste werking van geautomatiseerde handelssystemen. Helaas is het 100% zeker dat die systemen niet foutloos zijn. De vraag is slechts wanneer de volgende fout zich toont en hoe snel we de handel dan kunnen stoppen door de stekker er uit te trekken. Ik vrees dat het daar bijna letterlijk op aan gaat komen.
Wie waren nu het slechtoffer?
Alleen houders van de ETF’s die in het systeem een stoploss hadden inliggen zijn nu geschoren. Enkele minuten daarna ging na de beursstop de koers weer omhoog en leek er niets meer aan de hand te zijn…
Zou de beurs nu de handel van die minuten niet terug moeten draaien? Het was immers geen eerlijke beurshandel, want ze kwam voort uit computerfouten.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *