LADEN

Typ om te zoeken

Er voor werken? (Tom Lassing)

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Er voor werken? (Tom Lassing)

Is het goed om mensen er voor te laten werken?
De grootste tegenstelling tussen rechts en links als het gaat om recht op inkomen, is het feit of je MOET werken voor een inkomen.
Vooral rechts is van mening dat iedereen die plicht heeft. Dat is te begrijpen dat ze dat vinden, want veel mensen met rechtse politieke ideeën hebben zelf hard moeten werken voor hun rijkdom.
Als je dat niet doet en rond moet komen van een uitkering dan is daar, van hun uit bezien, iets voor terugdoen een logische redenering.
De vraag is echter ook het een gezonde redenering is. Lees even mee.
De meeste uitkeringstrekkers kiezen er niet voor om afhankelijk te worden van een uitkering. Er is dus al iets gebeurd waardoor het zo ver kwam. Dan moet je vervolgens met hangende pootjes een uitkering aan gaan vragen en vervolgens wordt je gedwongen daar iets te doen. Dat terwijl je het liefst zou zoeken naar een nieuw inkomen, of jezelf wilt verbeteren door het volgen van een opleiding. Maar neen, je moet gedwongen taken gaan uitvoeren omdat je die uitkering krijgt. De straat vegen, helpen in een buurthuis etc.
Zaken die je vrijwillig mogelijk graag zou doen, maar je nu door het gedwongen karakter een enorme weerstand oproepen en je het idee geven dat het allemaal opgezet is om je afhankelijk te houden.
Beste rechtse mensen, zie je in dat dit ook het gevolg kan zijn? Dat jouw houding ten opzichte van uitkeringstrekkers hen in feite kan veroordelen tot een veel langer durende afhankelijkheid?
Stel nu eens even dat je een basisinkomen voor iedereen gewoon weggeeft. Iedereen krijgt het, jij ook. Je hoeft dan als overheid niemand te controleren, maar je hoeft ook niemand te kleineren.
Ieder mens heeft recht op een bedrag om karig van rond te komen. Dat houdt in, klein wonen, of samen wonen met anderen, want anders is wonen op dat basisinkomen onbetaalbaar. Het houdt ook in weinig bestedingsruimte hebben. Een basisinkomen is immers slechts net genoeg om te overleven.
Wil je meer, dan mag je bij gaan verdienen. Maar je mag ook samen gaan wonen met één of meer anderen en dan je basisinkomen bij elkaar leggen en effectiever omgaan met het geld. Vrijheid blijheid. Geen strenge overheid die van alles over je leven en je dag gaan bepalen.
Zou dat niet veel tevredener mensen opleveren?

Zou het niet eens tijd worden deze opzet serieus door te laten rekenen door economen?
Gewoon puur een theoretische exercitie om de haalbaarheid puur financieel bezien te berekenen. De voordelen voor de menselijkheid zijn naar mijn idee overduidelijk. Als het dus economisch logisch is, dan zijn er ook voor politiek rechts denkende mensen amper nog bezwaren tegen een basisinkomen.
Het is dan nog slechts een zaak van educatie. Immers moeten vastgeroeste ideeën dan losgeweekt worden. Politieke dogma’s moeten losgeweekt worden. Dat is niet zo makkelijk. Mensen zijn behoorlijk eigenwijs en zeker mensen met macht zijn maar moeilijk bereid tot veranderen, omdat ze bang zijn die macht te verliezen bij veranderingen.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *