LADEN

Typ om te zoeken

Efficiënt en schoon hout stoken (Tom Lassing)

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Efficiënt en schoon hout stoken (Tom Lassing)

In mijn zoektocht naar een eventuele oplossing buiten de gas CV ben ik heel wat producten tegengekomen. Uiteindelijk heb ik zelf uiteindelijk toch nog weer een (goedkope) gasgestookte CV gekocht, omdat vooral de aanpassingen in huis iedere investering in wat anders financieel oninteressant maakten.
In de zomer van 2016 moet er een nieuw houtkachel op de markt komen die schoner is dan dat we tot nu toe gezien hebben. De kachel ondergaat nu de laatste praktijk testen.
Het concept is niet nieuw. Het is een houtkachel met naverbranding van de gassen.
Door die naverbranding is de efficiëntie naar eigen zeggen 93%. Ook is door de bijna perfecte verbranding de uitstoot heel gering. U moet denken aan 0,2 g/hr tegenover 4,5 g/hr voor een kachel zonder naverbranding van de rookgassen.
0,2 g/hr is vergelijkbaar met de rook van een halve sigaret. Dit even om u een idee te geven.
Die naverbranding van de rookgassen is derhalve een goede zaak.
Ik zag in de VS ook andere oplossingen voor de rook. In de rook van een gewone houtverbranding zit namelijk olie. Als je de rook opvangt, dan kan je daar letterlijk olie uit destilleren. Met naverbranding van de rookgassen ben je in feite dus die olie direct aan het opstoken. En vandaar dat er bijna geen uitstoot meer is.
Het duurt lang voor de kachel in de winkel staat. Al in 2013 presenteerden ze de kachel en kregen ze een prijs voor het ontwerp. In 2014 konden ze de efficiency aantonen en ontvingen ze daar een prijs voor. En dan is pas halverwege 2016 de eerste kachel in de VS te koop.
Geen wonder dat de prijs mogelijk en anderen zeggen ‘waarschijnlijk’ enorm zal zijn. En als dat inderdaad zo is, dan zou dat jammer zijn, want heel wat overlast door houtverbranding zou wegvallen als de houtstokers massaal zouden overgaan op deze nieuwe kachel, of een vergelijkbare kachel met dezelfde techniek.
Als je het echter pas kan terugverdienen met meer dan 20 jaar stoken, dan motiveert dat niet om schoner te gaan stoken. Maar als de prijs meevalt, dan is het een ander verhaal…
De onderneming wil bij een succesvolle laatste test via crowdfunding beleggers gaan zoeken. Dat kan dus eventueel een interessante alternatieve belegging gaan worden. Iets waar we bij www.beursaccent.nl met aandacht naar zullen gaan kijken.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *