LADEN

Typ om te zoeken

Een vreselijke gedachte… (Tom Lassing)

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Een vreselijke gedachte… (Tom Lassing)

De afgelopen 500 jaar zijn er grofweg 16 momenten geweest waarbij een dominante leidende natie in de wereld werd overvleugeld door een nieuw opgekomen macht. In 13 van de 16 gevallen werd het oorlog.
Als we dus kijken naar de huidige opkomst van China, dan is reëel gezien de kans groot dat er een oorlog komt.
We zijn immers aantoonbaar niet in staat om macht te delen en over te dragen zonder dat er een strijd over gevoerd wordt.
Nu is dat op zich al een enge gedachte, want nooit eerder zagen twee zulke machtige landen zich in deze situatie.
Het wordt echter nog één stapje erger.
De afgelopen 100 jaar waren de eeuw van de VS.
Veel mensen in de VS kunnen dan ook niet anders dan de VS overal op nummer één zien. Dat is niet reëel, maar vraag een Amerikaan welk land nummer één is in welk onderwerp dan ook en hij of zij zal USA zeggen.


Dat terwijl de VS nog maar in betrekkelijk weinig zaken nog echt de nummer één is. Een belangrijke nummer één post die ze onbetwist nog wel bezitten, is die van het machtigste leger.
Nu kom ik op mijn engste gedachte. Die militaire overmacht van de VS dreigt ten einde te komen. De tijd van 50 miljoen Chinese soldaten met ieder niet meer dan een oud geweer en een mes is voorbij. China is over slechts enkele jaren nu nummer één op technologisch gebied en dat zal zeker ook tot uitdrukking komen in hun wapens.
Wil de VS dus een kans houden op de nummer één positie van haar militaire apparaat, dan zal ze binnen twee jaar een oorlog moeten beginnen tegen China en het land in één keer zo’n klap geven dat het zich militair gezien niet meer kan herstellen.
Doet de VS dat niet, dan is uiterlijk in 2049 China de dominante partij op alle fronten, waaronder militaire macht.

Helaas is het zo dat er in de VS daadwerkelijk mensen zijn die denken dat de VS nu nog in staat is om China zo’n militaire slag te te brengen. De huidige president heeft enkele van die mensen om zich heen verzameld.
Hun macht is door de winst van de democraten in het congres afgenomen en deze hardliners voelen zich nu ook in eigen land in een hoek gedrukt.
De grote vraag is of hun angst voor China zo groot is dat ze liever een derde wereldoorlog uitlokken dan dat ze accepteren dat de VS over dertig jaar op alle fronten overvleugeld zal zijn door China.
Als die angst voor China zo groot is, dan kunnen ze niet wachten. De VS wordt iedere dag zwakker en China wordt iedere dag sterker. Het kantelpunt waarop ze beide min of meer even machtig zijn is militair gezien nog niet bereikt, maar ook dat zit er aan te komen.

4 Reacties

 1. Gerrit Bedet 27 november 2018

  Mogge Tom

  Dat is een “leuk”vooruitzicht wat je schildert. Maar, je kunt best weleens gelijk hebben. China zal, net als Rusland, een min of meer geleide dictatuur blijven. IK lees in je verhaal niet hoe je in zo’n militair conflict de positie van Rusland ziet. China raakt overbevolkt. Rusland is dunbevolkt, zeker in het oosten. Zou het niet kunnen gebeuren dat de Chinezen een stuk van Rusland inpikken, als ze zich sterk genoeg voelen. Zou het “westen” misschien samen met Rusland kunnen optrekken tegen China?

  groet

  Beantwoorden
 2. Jan van Dooren 27 november 2018

  Beste Tom,

  Hetzelfde scenario werd dertig jaar geleden “voorspeld” voor Japan. Daar is niets van in huis gekomen. Ik maakte enkele jaren geleden een rondreis in China en wat vooral opvalt is de waanzinnige bouwwoede. China is een reus op lemen voeten. De economie van dit land kan met een gigantische crash ineen storten. Het heeft nauwelijks een militaire traditie. China gelooft nog altijd dat zij het Midden Koninkrijk zijn : het centrum van de wereld en van het Heelal.
  In plaats van een militaire confrontatie moet het Westen en Rusland China overtuigen om al deze verspilde militaire uitgaven te investeren in Ruimtevaart en vooral een basis op de Maan en later eventueel op Mars. Dat is pas een waardig streefdoel. Niet het voorbereiden en uitvoeren van oorlogen.
  China kan een derde wereldoorlog niet winnen en wil dat ook niet.
  Oorlog moet worden afgeschaft en verboden.
  Investeer in Ruimtevaart!

  Beste groeten

  Jan van Dooren

  Beantwoorden
 3. eppo 27 november 2018

  China heeft juist de kans gekregen van de U.S om zo groot te worden Jimmy Carter gaf daar de aanzet toe .
  Carter stressed time and again that he never regretted for what he did, saying that establishing diplomatic relations with China was one of the most correct decisions he had ever made in his life.
  For instance, when China was viewed by some Americans as the “root cause of the financial crisis in the U.S.” a few years ago, Carter told the American public repeatedly that China’s growth did not pose a threat to the U.S., and economic competition between the two countries brought benefits to both.
  In vrede en voorspoed samen een betere wereld maken kan nooit geen kwaad .

  Beantwoorden
 4. Rudi De Beer 28 november 2018

  Een verschrikkelijke gedachte maar helaas heel realistisch. De huidige overvleugeling door de VS en hun “we are the best” mentaliteit vind ik stuitend maar een overvleugeling door de Chinezen is denk ik nog een heel stuk minder. Ik zie ons aller vriend Kim Jung Un al in de handjes wrijven en oorlogszuchtige taal uitkramen.

  Beantwoorden

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *