LADEN

Typ om te zoeken

Een onafhankelijke munt

Bedrog en fraude Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Een onafhankelijke munt

facebook

De euro en de dollar zijn twee officiële munten waarvan de meeste mensen denken dat ze door de overheid zijn uitgegeven.
Dat idee is echter onjuist. Deze munten worden door nationale banken uitgegeven en de overheid betaalt die banken rente over al dat geld.
Nu is het wel zo dat die banken niet meer geheel zelfstandig zijn en voor een groot deel moeten ze hun winst bij de overheid inleveren, maar in de kern is het nog altijd zo dat het een commerciële partij is die deze munten uitgeeft.
Binnenkort komt Facebook met een eigen cryptomunt.
Nu is het voordeel van cryptomunten het feit dat de overheid en de banken er niet achter zitten. Zolang geen enkele partij meer dan 50% van de blockchain kan beheersen, is een cryptomunt onafhankelijk.


Dat is een voordeel van deze munten.
Maar… Als Facebook zo’n munt uitgeeft, dan verwissel je voor het vertrouwen de banken met Facebook. Immers heeft Facebook als uitgever van de munt meer dan 50% in handen. Ze kan dan, net als de banken nu, het monetaire beleid achter de munt bepalen. Als er de laatste jaren één bedrijf is geweest dat ze net als de banken niet moeten vertrouwen, dan is het Facebook wel. Bijna alle voordelen van cryptomunten worden teniet gedaan als één bedrijf de blockchain van een munt kan beheersen.
Voor Facebook is het een prachtige zaak. Iedereen die met ze mee wil doen moet dollars inleveren om er Facebook muntjes voor terug te krijgen. Facebook controleert heel de keten en kan in wezen ook de wisselkoers sturen. Ze weet immers als geen ander hoe de situatie rondom vraag en aanbod er op ieder moment uitziet. Daar moet een enorm voordeel voor Facebook uit te halen zijn.

Tags
Volgend artikel

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *