LADEN

Typ om te zoeken

Een hoopvolle sector (Tom Lassing)

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Een hoopvolle sector (Tom Lassing)

In Trumpland hebben ze nu de hoop en verwachting dat Trump de Amerikaanse steenkolenmarkt weer nieuw leven in gaat blazen. Amerika heeft een enorme hoeveelheid aan steenkool in de bodem, maar sinds de Natural Gas boom is er weinig aandacht voor deze sector. Steenkool is veel vervuilender en is nu ook veel duurder dan aardgas. De vraag naar steenkool is daarom flink weggevallen en veel mijnen zijn de laatste jaren dichtgegaan.
Trump heeft echter gezegd dat hij hen gaat helpen en de enige manier om dat te doen, is om deze industrie weer nieuw leven in te blazen.
De vraag is of dat succesvol gaat zijn, zeker nu fossiele energie in Noord Amerika goedkoop is en olie en gas zeer ruim voorradig zijn. Met nog meer steenkool op de markt komen is dan vragen om problemen, want de winning van steenkool is onder de huidige Noord Amerikaanse energieprijzen niet winstgevend te krijgen.
De grootspraak van Trump moet hij dus nog maar waar gaan maken.
De steenkoolmijnen weer opstarten is het probleem niet eens. Het probleem ontstaat wanneer de nieuwe kolenberg onverkocht blijft.
Voor de korte termijn is er echter weer hoop in de grijze energie sector van de VS. Trump komt ze redden. In Trumpland weten ze het zeker.
Ik zie hooguit enige tijd wat hoop ontstaan, maar ook Trump zal toch snel inzien dat steenkool onder de huidige marktomstandigheden echt niet winstgevend te krijgen is. Het zou wel heel communistisch zijn als hij deze sector van staatswege gaat ondersteunen met enorme subsidies.
Wat Trump ook beloofde is een enorme investering in infrastructuur. In Europa zijn we dat heel gewoon. Onze overheid steekt enorme hoeveelheden geld in snelwegen, bruggen en viaducten. Daar waar wegen hier geprivatiseerd zijn, is het onderhoud prima op orde.
Bij ons is het eerste haarscheurtje in een brug al reden om er geen vrachtwagen meer overheen te laten rijden. In de VS is dat anders. Daar zijn er bruggen van hout waar nog dagelijks treinen overheen rijden. Bruggen die er al 100 jaar staan en waar niemand nog garantie op durft te geven. Zolang het niet instort is het prima. Ben je degene die straks het haasje is, dan had je maar slimmer moeten zijn. Immers, de slimmen overleven in een kapitalistische samenleving. Wie omkomt was dus blijkbaar niet slim genoeg.
De hoeveelheid geld die nodig is om de VS op het niveau van West Europa, of Japan te krijgen is onvoorstelbaar.
Dat geld is er niet, tenzij ze het kunnen verzinnen.
Ook de infrastructuur sector heeft nu de hoop dat het de komende jaren heel goed zal gaan. Als belegger kan je daarop dan ook inzetten door bijvoorbeeld in een infrastructuur ETF te beleggen. Bijvoorbeeld de Industrial Select Sector SPDR ETF (NYSE Arca: XLI)
Je kan profiteren van het momentum, maar ik denk niet dat je deze positie aan het eind van de vier jaar termijn van Trump nog moet hebben. Ik vrees dat ze ergens onderweg een keer wakker worden en zich gaan realiseren dat de rekening betaald wordt met verzonnen geld.
De kans bestaat dat zelfs ´Joe Sixpack´ dat een keer door gaat krijgen. Ik weet niet hoe de bevolking gaat reageren als ze begrijpen dat het allemaal gebakken lucht is en dat hun dollars niet veel meer waard zijn. Er is immers echt wel een grens aan hoe veel dollars je er bij kan blijven verzinnen zonder dat het feest een keer over is. Zo ver is het nog niet. Nu is iedereen nog vol hoop op het Trump wonder.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *