LADEN

Typ om te zoeken

Een giga mislukt succes

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Een giga mislukt succes

De Rotterdamse haven is de nummer één haven in de wereld voor de opslag en verwerking van palmolie.
Palmolie wordt, dankzij enorme subsidies, gezien als duurzaam. En dat is het in de kern ook. Immers kan de palmboom ieder jaar opnieuw vruchten dragen en dat is duurzaam.
Maar er is een onbedoelde nevenwerking ontstaan.
De enorme vraag en omzet in palmolie heeft er voor gezorgd dat werkelijk enorme oppervlaktes aan maagdelijk oerwoud zijn verdwenen en vervangen door onmetelijk grote palmbomen plantages. Een ecologische ramp van wereldomvang en pertinent dus niet duurzaam.
De subsidies op palmolie maakten het rendabel om enorme gebieden plat te branden en er palmbomen op te zetten.
De jarenlange rookpluimen in Indonesië kwamen van het oerwoud dat stelselmatig afgebrand werd en nu is vervangen door een monocultuur op ongekende schaal.
En veel van de door geproduceerde olie gaat nu per schip naar Rotterdam.
Het gaat letterlijk de halve wereld over om gemengd te worden met diesel zodat een mix ontstaat met 10% duurzame energie in voor de rest grijze brandstoffen.
Maar als die palmolie in brandstoffen verwerken heeft een vervelende bijwerking. Palmolie is namelijk ook onderdeel van ons voedsel en de vraag vanuit de brandstoffen sector is een rechtstreekse concurrent van de voedselindustrie geworden.
Daarom heeft de EU een nieuwe richtlijn naar buiten gebracht. Voortaan hoeft maar 7% van de brandstofmix duurzaam te zijn.
De prijs van palmolie is hierdoor zwaar gecorrigeerd en dat brengt nu de investeringen in raffinaderijen in gevaar.
Ondertussen halen we geen enkel Co2 doel en zien we op wereldwijde schaal de afname van oorspronkelijke wouden alleen maar versnellen.
Ons duurzame beleid is een gigantisch mislukt succes geworden.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *