LADEN

Typ om te zoeken

Een dik jaar na de IPO

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Een dik jaar na de IPO

In september 2014 kwam het aandeel Alibaba naar de Amerikaanse beurs. Het was de grootste IPO ooit. Ik heb er indertijd niet aan meegedaan, omdat 99% van de IPO’s binnen een jaar op een lagere koers staan.
De banken die de IPO naar de beurs brengen, creëren rondom de IPO een hype en drijven de prijs op. En daarna heb je bijna altijd als belegger het nakijken.
Immers is in de hype iedereen al aandeelhouder geworden.
De eerste koers van Alibaba lag op 92,7 dollar. De hoogste koers werd enkele maanden later bereikt op 119 dollar per aandeel.

alibaba
En een jaar na de IPO?
Na een jaar stond de koers op 57,31 dollar.
Ook de grootste IPO ooit had je beter een jaar na de IPO kunnen oppakken. De hype is over. Ondertussen is Alibaba een sterker bedrijf dan bij de IPO. Het bedrijf heeft in feite de Internet handel in China in haar macht en bezit. De koers is ondertussen weer gestegen naar 86 dollar en daarna weer gedaald tot onder de 70 dollar. Het is een achtbaan die de koers door loopt. Het bedrijf (of althans de aandelen ervan, zijn in feite koopwaardig geworden, maar je moet als belegger wel tegen enorme koersuitslagen kunnen.
Het is overigens een rijk bedrijf. Er is een schuld van 8 miljard en er is aan cash 16 miljard. Per jaar is er een positieve cash flow van ruim 7 miljard. Dit is een geldmachine zoals er weinig bestaan.
Maar je moet als belegger nu wel durven. De Chinese economie is zwak, het overwicht van Alibaba zo extreem dat de Chinese overheid daar niet blij mee kan zijn en zoals gezegd, de koers gaat alle kanten op.

Tags
Volgend artikel

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *