Steeds vaker is er terechte kritiek op de berekening van het BBP. Als er immers een natuurramp zou plaatsvinden en we gaan vol energie de brokken herstellen, dan groeit de economie op dat moment enorm. Dat terwijl we op dat moment alleen maar bezig zijn om eerdere schade te herstellen.
Een duidelijke omissie binnen de berekening.
Ook het maken van wapens is goed voor het BBP, terwijl met die wapens elders zaken vernietigd worden… en daarna weer opgebouwd. Allemaal prachtig voor het BBP, maar als mensheid schieten we er in totaal natuurlijk niets mee op.
Natuurlijk is dan de vraag, hoe kan het anders?
Kan het eigenlijk wel anders?
– Ja, het kan anders. Immers bepalen ze nu ook de cijfers op basis van een flink aantal regels. Als je betere regels opstelt, dan is je berekening ook beter. Daarbij is het nu al zo dat de voorspelling van de groei van het BBP eigenlijk nooit uitkomt. Ze geven zelf ook al wel toe dat het in feite natte vinger werk is. Maar er is niets anders dat algemeen geaccepteerd is.
In feite zouden we een basis welvaart moeten vaststellen en op basis van dat gegeven als een soort index de stand berekenen. Bij een ramp gaat de index omlaag en als dan het herstel bezig is, dan wordt dat verlies weer goedgemaakt, terwijl er dan dus geen onterechte groei van de economie bekendgemaakt wordt.
Het westen is geobsedeerd met economische groei. Onze regeringen zijn in zak en as als het BBP niet gegroeid is. Twee kwartalen geen groei is al een recessie en dan ziet iedereen het helemaal zwart in.
Waar gaat dat over?
Nu, met ons huidige geldstelsel MOETEN we wel groeien, immers kan je anders die groeiende schulden niet verantwoorden. Schuld hebben is niet erg, als die schuld maar geld en groei kan opleveren. Daarom hebben veel bedrijven vreemd vermogen. Je kan dan in feite met een hefboom op eigen vermogen ondernemen.
Maar als al die schulden in feite geen groei opleveren, dan heb je een probleem. Immers moet je je dan afvragen waar je die schuld mee gaat (af)betalen. Immers moet er ook rente over betaald gaan worden.
Het sprookje van onze huidige economie gaat doorzien worden als er geen economische groei meer is. Dat is waarschijnlijk de reden dat we in het westen toch steeds 0,1% groei zien. Het sprookje blijft dan intact dat schulden groei opleveren. Niemand die de berekening kan of wil controleren. Voor de vorm doe je er af en toe een kwartaal krimp tussen, zodat de afstand met de realiteit niet te groot wordt.
We KUNNEN het BBP anders en beter berekenen, maar we doen het dus niet, omdat dan het bedrog met het geldsysteem uitkomt. Dat mag nu niet gebeuren, want de keizer heeft al jaren geen kleren meer aan.