LADEN

Typ om te zoeken

EC steunt deeleconomie (Tom Lassing)

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

EC steunt deeleconomie (Tom Lassing)

Een opvallende uitspraak vanuit de Europese Commissie. “De deeleconomie is voor Europese landen vooral een kans, en geen bedreiging”. Dat is een heel ander standpunt dan lokale en nationale overheden hanteren. Über is bijvoorbeeld een kind van die deeleconomie. Dankzij Über kunnen veel autobezitters geld verdienen met hun auto door als taxi op te treden voor ‘vrienden’ die ook gebruik maken van Über.
De taxiwereld is er niet blij mee, maar overheden ook niet, want wie houdt nu bij of er wel belastingen over de inkomsten betaald gaan worden? De overheid ziet met lede ogen toe hoe een makkelijk belastingsysteem op basis van “iedereen een vaste baan” nu ineens een lastig systeem wordt, want iedereen is tegenwoordig ondernemer.
Ik ben zelfs privé weer gedwongen ondernemer geworden omdat ik zonnepanelen heb en af en toe elektriciteit terug lever.

panelen

Ik kan nu de BTW op de aanschaf van de zonnepanelen terugvragen, hetgeen mijn investering met 21% terugbrengt, maar ik moet nu wel ieder kwartaal BTW aangiftes gaan doen. (En vervolgens ben ik 2017 en de vier jaar daarop weer vrijgesteld van die verplichting.
Ook AirBnB is zo’n deeleconomie dochter. Je kan je (tweede) huis via dit platform verhuren. Er is nu zelfs een opzet waarbij je eigen parkeerruimte aanbiedt voor personen die hun auto niet op een enorm parkeerterrein van het vliegveld willen zetten. Ik kan bijvoorbeeld als bijverdienste een zestal auto’s zonder problemen bij mij laten parkeren. Moet alleen dan even kijken naar vervoer van en naar het vliegveld. Het zou een aardige bijverdienste voor de kinderen kunnen worden.
Door de reizigers te brengen en halen kunnen ze de investering in hun rijbewijs terugverdienen.
Het is opvallend dat ‘Europa’ voor zo’n opzet is, terwijl lagere overheden van alles verzinnen om het te dwarsbomen. Is het mooi doen voor de Bühne, of zit er daadwerkelijk de gedachte achter dat inwoners daarmee zelfstandiger kunnen worden en dat armoede ermee tegengegaan kan worden?
Ik denk namelijk zelf ook dat er veel goeds zit in de deeleconomie. Het is één van de weinige wapens die we hebben tegen de steeds extremer wordende concentratie van macht bij wereldwijd opererende organisaties.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *