LADEN

Typ om te zoeken

Basisinkomen, het is vooral angst (Tom Lassing)

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Basisinkomen, het is vooral angst (Tom Lassing)

Het basisinkomen is weggestemd door de Zwitsers. Gezien de bedragen die ze daar “basis” noemen, kan ik me er iets bij indenken. Dat was daar geen basisinkomen, het was gewoon een prima inkomen en in feite had het niets meer met basis te maken.
Een basisinkomen moet dat zijn, een basis, en geen top. Het kan een factor zijn waardoor het er niet is doorgekomen in Zwitserland.
Als het echter om een basisinkomen voor iedereen gaat, dan is het vooral angst die ons tegenhoudt. We verzinnen van alles om er tegen te zijn en ik was niet anders.
Toch ben ik er anders over gaan denken en ik hoop dat u in ieder geval één ding wilt doen en dat is ‘er over gaan denken’.
Want helaas, dat is wat de meesten nog altijd niet doen.

basisinkomen
Zo las ik een artikel waarin de schrijver het alleen maar over de kosten had. Hij kon zich niet indenken dat er ook opbrengsten zouden zijn. Hij telde het basisinkomen boven alle kosten die er nu al zijn.
Maar het basisinkomen gaat enorme besparingen geven. Zo zijn er heel veel minder ambtenaren nodig. Immers, werkloosheidsuitkeringen bestaan dan niet meer. Ook die kosten en de uitvoeringskosten vervallen. Pensioenvoorziening vanuit de overheid vervalt ook. Ziektewet of arbeidsongeschiktheidsuitkeringen vanuit de overheid vervallen ook.
Heel het controle apparaat op al die uitkeringen kan weg. Belastingcontrole is veel makkelijker en ook daar kunnen veel ambtenaren weg. De overheid wordt veel goedkoper!
Werken wordt veel goedkoper!
Dat laatste is een onderdeel dat bijna iedereen vergeet. Met het basisinkomen kunnen werkgevers veel minder loon bieden. Immers, iedereen heeft de basis al. Het zal de economie een enorme boost geven omdat arbeidskosten een enorme last zijn. De concurrentiepositie voor ondernemers wordt internationaal gezien veel interessanter.
Natuurlijk is er veel onduidelijk en de gevolgen op de lange termijn zijn nog onduidelijk. Wat we echter nu al wel weten is hoe het huidige systeem uitpakt.
We weten dat het armoede veroorzaakt en dat het een heel dure en logge overheid heeft gecreëerd. In de VS leeft een kwart van de bevolking op voedselbonnen. In Nederland lopen de voedselbanken bijzonder goed en het aantal klanten neemt flink toe.
Wees er maar trots op!
Hoe kan je toch tegen een basisinkomen zijn als je ziet dat het huidige systeem richting faillissement gaat?
Ben je dan ziende blind?
Liever veilig ten onder dan een risico nemen met een nieuwe aanpak?
Natuurlijk is de overheid “tegen” het basisinkomen. De macht van de overheid neemt dan enorm af en mischien wel de helft van de ambtenaren komt zonder werk te zitten… Maar niet zonder geld! Immers krijgen ze dan wel een basisinkomen en daarnaast kunnen ze dan zelf ook eens actief als ondernemer worden.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *