LADEN

Typ om te zoeken

Duurzame energie

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Duurzame energie

Waarom is het aandeel van duurzame energie nog altijd slechts enkele procenten van het totaal?
Is het eigenlijk wel mogelijk om 100% duurzaam te worden?

Ik zag afgelopen weekend een mooi gemaakt filmpje van Mark Mills. Hij is Senior fellow van het Manhatten Institute. Dat Institute is een ultra conservatief lobby bedrijf / denk tank in de VS.
Hun doel is om het ultra conservatieve denkgoed uit te dragen. In dat ultra conservatieve denken hoort een bijna heiligverklaring van grijze energie. Het is dan ook geen verrassing dat Mark er van alles aan wil doen om duurzame energie de grond in te boren.
In dat filmpje doet hij dat dan ook en helaas met vreselijk slechte argumenten.

Het grappige is dat hij daarmee de zaak voor duurzame energie misschien wel heel veel goed doet. Hij geeft namelijk wel aan waar de problemen liggen en ik ben het voor een flink deel helemaal met hem eens. Hij ziet echter geen oplossing, daar waar ik die wel degelijk zie. Hij laat zich laatdunkend uit over het feit dat zonne-energie ‘maar’ 26% van de zonne-energie weet te vangen. Hij ziet dat als slecht. Het komt leuk over in zijn filmpje. Waarom zou je zonne-energie inzetten als je paneel slechts 26% van de gekregen zonne-energie in stroom kan opzetten?
Nu, die maximale 26% is uiteindelijk wel gewoon duurzaam opgewekte stroom. Mijn 43 panelen leveren per jaar 10.000 kWu aan stroom op. Ik verdiende de investering in zes jaar terug. Wat maakt het dan uit dat mijn panelen slechts 21% energie wisten om te zetten? Ik produceer 10.000 kWu per jaar aan stroom en dat is al een fors deel van mijn privé en zakelijke verbruik.
Wat is het voor argument dat het slecht zou zijn omdat je niet alle zonne-energie die er op valt in elektriciteit kan omzetten? Dat is echter wel de kern van de boodschap van Mark. Hij probeert op een heel knullige manier zonne-energie in een kwaad daglicht te stellen.
Mark komt ook met de inkopper dat de zon in de nacht niet schijnt. Het is net alsof hij ook in de platte aarde theorie gelooft, want volgens mij schijnt de zon in de nacht ook, alleen niet op mijn panelen. Echter wel op panelen elders op aarde. Als dat écht het probleem is, dan zouden we kunnen kijken naar oplossingen waarbij we panelen in de ruimte plaatsen. De truc is dan om de energie weer op aarde te krijgen. Of je wekt meer op dan je nodig hebt als de zon schijnt en je slaat het surplus even op…
Ook zegt Mark dat de hoeveelheid aan batterijen een probleem is. Eindelijk ben ik het met hem eens. Daarom stel ik al zo lang dat elektrisch rijden en huisbatterijen van metalen een tijdelijk oplossing zijn. We zullen uiteindelijk richting andere oplossingen zoals bijvoorbeeld waterstof moeten gaan. Daar heb je dat probleem namelijk niet. Daarin kan je energie vastleggen die je dan later weer gebruikt. Het kost echter geen zeldzame en eindige rare earth metalen.
Mark heeft geen oplossingen. Hij heeft slechts de boodschap dat we niets moeten doen aan duurzame energie, want de huidige technieken zetten in zijn ogen te weinig zoden aan de dijk.
OK, maar als we ultra conservatief willen zijn en niets doen, dan komt er een moment dat olie op is. Dat uranium op is en dat vervuiling de wereld onleefbaar maakt.
Het is dus niet zo dat we een keuze hebben als we als mensheid willen overleven.
Mark is echter iemand die het geloof aanhangt dat er een moment komt dat de wereld vergaat en dat de juiste gelovigen dan in de hemel komen. Dát maakt dat ik mensen als Mark Mills totaal niet vertrouw. Zijn persoonlijke doel is om in de hemel te komen en zijn werk is het om de olie en kernenergie te promoten… Het is hem prima als de wereld dan zal vergaan.
Dát is in feite wat zijn agenda is. Hij wordt in de VS door de conservatieve media en door de grijze energie sector op handen gedragen. Hij is goed voor hun winsten.
Diep triest dat in de VS kortzichtigheid je een enorme beloning kan geven in de vorm van aanzien en inkomen.

De oplossing voor de wereld ligt uiteindelijk in 100% duurzaam. Dat proces gaat niet van de ene op de andere dag komen. Op de korte termijn is het heel goed dat we nog kernenergie, kolen en olie gebruiken. Maar over 200 jaar is 90+% duurzaam de realiteit. Het is dat, of de menselijke beschaving is verdwenen. Zo simpel is het uiteindelijk.

Tags
Vorig artikel
Volgend artikel

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *