LADEN

Typ om te zoeken

Doet Trump er toe? (Tom Lassing)

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Doet Trump er toe? (Tom Lassing)

Dat Trump als president van de VS niet mijn voorkeur geniet, dat zal u duidelijk zijn. Echter, tijdens het regime van Obama was ik vanwege mijn publicaties over vooral 9/11 ook al niet welkom in de VS, dus erg veel beter is de situatie voor mij niet geworden.
Welke president er zit heeft economisch normaal gesproken maar een beperkte impact.
Slechts als het helemaal uit de hand loopt, zal er een duidelijk verschil komen, maar zolang het pappen en nathouden is, zijn gevolgen beperkt.
Trump heeft in één jaar, ondanks alle blunders en mislukkingen, meer gedaan dan Obama in acht jaar. Helaas is die uitspraak helemaal waar. De impact van de belastingaanpassing en de verandering in de gezondheidszorg in de VS zullen verder gaan dan het pappen en nathouden tijdens het Obama tijdperk. Obama werd acht jaar lang door de Republikeinen tegengewerkt en alles wat ze budgettair tijdens Obama tegenhielden is door hen tijdens één jaar Trump wel toegestaan.
Wat dat betreft hebben de Republikeinen alles waar ze financieel voor staan verloochend.
Trump heeft in dat jaar die impact kunnen maken omdat de Republikeinen hem die ruimte gaven. Hoe groot het schandaal ook is, het is hun president en ze pikken alle leugens en schandalen van hem. Ze pikken het ook dat hij het budget overschrijdt op een manier die ze van Obama nooit pikten. Vooral op dat vlak zijn ze heel vreemd bezig.
Hij komt er mee weg, omdat er één ding is wat ze vreselijk goed vinden en dat is dat Trump daadwerkelijk voor een kleine overheid is. Voor republikeinen is dat belangrijker dan al het andere. Regel het zelf maar en kan je dat niet, dan is dat je eigen schuld.


Eigenlijk zegt iedere Amerikaan dat, TOT het moment dat ze het zelf niet kunnen regelen. Pas dan zien ze in dat het wel erg egoïstisch gesteld is en vooral de rijke (blanke) meerderheid erg goed uitkomt.
In de internationale politiek heeft Trump nu ook een enorme doorbraak voor elkaar. Er komt eindelijk een gesprek tussen de leider van Noord Korea en de VS. Voor de leider van Noord Korea is dat een enorme boost. Immers krijgt niet iedereen de president van de VS te spreken. Je bent dus wel iemand als de Amerikaanse president speciaal voor jou naar Singapore komt.
Wat je ook van Trump vindt, hij heeft het voor elkaar dat het gesprek er komt. Ik denk echter wel dat het qua prestige een grotere winst is voor Noord Korea dan voor de VS. Welke ‘eer’ is het voor de VS?
Is het een verdienste van Trump? Hij vindt zelf van wel. Je kan het ook zo zien. Hij was zo irrationeel, dat zelfs de leider van Noord Korea bedacht dat toenadering tot Zuid Korea een betere weg was dan een eventuele oorlog zonder winnaars met de VS. In die zin was de impact van Trump er mogelijk wel degelijk. Een rationele president had nooit winst gezien in een ontmoeting met de dictator van Noord Korea. Trump is echter weg van dictators en zou het liefste zelf zoveel macht willen bezitten. Hij wil dus liever vriendjes zijn met de leider van Noord Korea dan de beroepspolitici van bijvoorbeeld Europa, Canada en Australië. Daar heeft hij immers niets mee. Hij negeert hun adviezen dan ook volkomen. Dat was bij Parijs, bij Rusland en nu bij Iran al zo.
De impact van Trump is dat Europa en de VS op regeringsniveau geen ‘beste vrienden’ meer zijn. De vraag is hoe diep die breuk gaat worden.
Immers zijn de Europese landen geen voorstander van Iraanse sancties en er hangen ook nog eens de importtarieven op staal en aluminium boven de markt.
De kans op een politieke breuk met de VS moeten we niet onderschatten. Militair gezien zal de VS de breuk niet graag door willen zetten. Daar is Europa voor de VS te belangrijk voor.
Zet Trump de economische en politieke ruzie met Europa door, dan kan Trumps impact wel eens enorm gaan worden. Amerika gaat dan laten zien dat het bondgenootschap met de NAVO niet meer een mooi verpakte bezettingsmacht van de VS is. Dát kan wel eens het gevolg zijn van de politiek van Trump.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *