LADEN

Typ om te zoeken

Diesel of gas

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Diesel of gas

vrachtwagens

In de VS zien we steeds meer dat zware trucks niet langer op dieselmotoren aangewezen zijn. Met gasmotoren zijn zware vrachtwagens ook prima in staat tot rijden. Het voordeel is een fors mindere belasting voor het milieu. Nu moeten we de impact van die op gas lopende trucks in de VS ook niet overdrijven. Men verwacht dat 3% van alle Amerikaanse trucks in 2020 op gas zullen rijden.
Reden waarom de overstap zo langzaam gaat?

 1. Angst voor het onbekende
 2. Infrastructuur
 3. Belastingen die ongunstig uitvallen voor gas aangedreven motoren. (In Nederland is op gas rijden veel zwaarder belast)
 4. Lage dieselprijzen

Het is eigenlijk van de zotte dat we in Europa moeten kijken naar supervervuiler USA om te zien hoe we een enorme slag kunnen maken tegen de vervuiling van het milieu.
Waarom slaan we die slag dan niet?

Over vervuiling gesproken, dit is een Chinese stad bij mooi helder weer.

Durft de politiek het aan om tegen de vervoerssector te zeggen dat ze moeten denken aan overstappen?
Als je dat geleidelijk aan doet, dan kost het niets extra. Immers worden er ieder jaar vrachtwagen gekocht. Verbiedt bijvoorbeeld de verkoop van nieuwe diesels en een fors deel van het vrachtwagenpark is over enkele jaren al spontaan overgezet op gasaandrijving. Durf als overheid ook de accijns op gas te verlagen, of verlaag de belasting op de aankoop of het bezit van auto’s en trucks die op gas rijden.

Een bedrijf als UPS, dat veel trucks heeft rondrijden, is al over aan het gaan op gas. In Nederland zou overstappen helemaal niet zo moeilijk hoeven te zijn. Hier ligt al een flink deel van de infrastructuur. Internationaal rijdende bedrijven hebben echter terecht de klacht dat de Europese infrastructuur achterblijft.

Tags
Volgend artikel

2 Reacties

 1. Ronald Van Beneden 11 juni 2019

  Rijden op diesel en bijkomende injectie met gas biedt de voordelen van de twee. Minder verbruik minder uitstoot.

  Beantwoorden
 2. Franck AERNOUDTS 11 juni 2019

  Dag Ronald !
  Nooit van gehoord.
  Waar kan je deze installatie aankopen aub ?

  mvg
  Frank

  Beantwoorden

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *